Elektrikli araçlara talep her geçen gün daha fazla artış gösteriyor. Bunun farkında olan hükümet yetkilileri ve üreticiler yeni kararlar alıyor. Bu sefer otopark yönetmeliği değişti.
Çevreci olduğu düşünülen ve toplum tarafından da benimsenen elektrikli araçlara talep çok ciddi seviyelere çıkabilir. Bu seviyenin böylesine yüksek artış göstermesinin en önemli nedenlerinden birisi de yeni otopark yönetmeliği ile ilgili. Bu yönetmelik sayesinde elektrikli araç talebi ciddi oranda artacak.
Her ne kadar çevreci ve pratik olsa bile yine de elektrikli araçlar ile ilgili bazı önemli problemler var. Mesela bu tür araçların şarj sorunu oldukça kritik. Avrupa ve Kuzey ülkelerinde genellikle elektrikli araçlar için şarj problemi çözülmek üzere. Her yere kurulan şarj istasyonları bunda önemli bir paya sahip. Türkiye’de de benzer çalışmalar var.
Elektrikli araç kullanımı teşvik edilecek
Yeni alınan bir kararla birlikte otoparklarda bundan sonra şarj istasyonları zorunlu olacak. 22/2/2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi değiştirildi ve tüm otoparklar için şarj istasyonu zorunlu hale getirildi. Ancak bu yönetmelik yeni kurulanlar için geçerli olacak.
Türkiye’nin de elektrikli araçlar ile ilgili bazı girişimleri var. Bildiğiniz üzere TOGG bu konuda önemli bir açığı kapatacak gibi görünüyor. Sadece ülkenin yerli elektrikli aracı değil aynı zamanda Tesla gibi otomobillere daha fazla yer verilmek isteniyor. Fakat hükümetin elektrikli araçlar ile ilgili daha önceden zam kararı almış olması kafaları karıştırıyor.
Huawei bu yılın ilerleyen dönemlerinde elektrikli araba yapmak istiyor
Elektrikli araçlar ile ilgili yönetmelikler gerçekten de son derece karışık. Bazıları teşvik niteliği taşırken kimileri ise engel olabilir. Bu nedenle ilerleyen dönemlerde bu işin daha da netleşmesi bekleniyor. Peki sizce elektrikli araçlar için ne tür teşvikler verilebilir?