Huawei Watch GT 5 Pro inceleme: Modaya uygun tasarım ve çok yönlü fitness özellikleri

hfgh fgh

#İŞBİRLİĞİ

Donanım Günlüğü’nden herkese selamlar. Bu yazımızda, size Huawei’nin yeni amiral gemisi akıllı saat modeli Watch GT 5 Pro’dan söz edeceğiz.  Huawei Watch GT 5 Pro, yakın zamanda özel bir etkinlikle basın mensuplarına sunulmuştu ve bu etkinlikte Donanım Günlüğü ekibi olarak biz de yerimizi almıştık. Açıkçası ürün, gerek tasarım detayları, gerekse de sunulan teknik yetenekleriyle bir hayli iddialı görünüyordu. İlk deneyimlerimiz itibarıyla memnun kalmış, uzun süreli deneyim imkânını beklerken de merak içinde kalmıştık. Nihayet inceleme için ürün elimize ulaştı ve biz de cihazın keyifli detaylarını şimdi sizlerle paylaşabiliriz.

Daha önce havacılık sınıfı titanyum alaşım kullanılarak hazırlanan bir akıllı saatiniz oldu mu?

Test ettiğimiz ürün, Watch GT 5 Pro’nun 46mm’lik sürümüydü. Bu sürümde titanyum alaşım malzeme kullanılıyor ve bu, nadir görebildiğimiz bir detay. Kısaca bahsetmek gerekirse, paslanmaz çeliğe kıyasla daha hafif ve daha dayanıklı bir malzeme bu. Saatin kasasından kordonuna kadar hemen her noktasında görebilmek mümkün. Böylelikle ürün, yalnızca gündelik kullanıma değil, aynı zamanda doğada gerçekleştireceğiniz heyecanlı maceralarınıza da uygun bir yapıda.

Saatimizin IP69K sertifikası var ve 5ATM suya karşı dayanıklı yapıda. Basit bir örnek vermek gerekirse, bu saat ile serbest dalış yapabilirsiniz. Evet, tuzlu suda. Tam 40 metre derinliğe kadar dayanabilen ve çalışmasını sorunsuz devam ettirebilen bir saatten söz ediyoruz.

Huawei Watch GT 5 Pro inceleme: Modaya Uygun Tasarım ve Çok Yönlü Fitness Özellikleri

Bu arada, diğer seçeneklerden de bahsetmek gerekirse…

Yeni Watch GT 5 Pro ailesinin yanında bir de GT 5 ailesi var. Pro modellerinde 42 ve 42mm boyut seçenekleri, GT 5 ailesinde de 46 ve 41mm boyut seçenekleri var. Öte yandan GT 5 ailesinde paslanmaz çelik malzeme kullanıldığını da belirtelim.

42 ve 41mm boyuttaki modeller, daha zarif saatlere ilgi duyanlar için güzel. Öte yandan GT 5 Pro’nun 42mm boyutta ve seramik detaylarıyla süslü saati gerçekten çok hoş görünüyor. Kadın teknoloji tutkunlarının özellikle bu modele ilgi duyacağını düşünüyoruz. Zira hem gündelik kullanımda hem de gece davetlerinde fazlasıyla şık bir etki bırakacağı görüşündeyiz.

Kayışlardan da biraz bahsedelim. Akıllı saatler, yalnızca farklı tasarım detaylarıyla değil, aynı zamanda farklı kayış seçenekleri sayesinde de kullanılabilirlik ve moda faktörü tarafında önemli. Ürünlerin kayışlarını tek tuşla kolaylıkla çıkarıp takabiliyorsunuz. Kullanışlı bir sistem var. Tabii kayış çeşitliliği de fazla. Bir önceki seride, ana renk olarak yeşil belirlenmişti. Şimdi ise mavi tercih edilmiş ve mavi kauçuk kayışın hem şık hem de konforlu kullanım için favorimiz olduğunu söyleyebiliriz.

Huawei Sağlık uygulamasını indirmeyi unutmayın!

Ürünü verimli kullanabilmeniz için Huawei Sağlık uygulamasının güncel sürümüne ihtiyacınız var. Bu uygulamayı, Huawei’nin uygulama mağazasına giderek ücretsiz olarak indirebilir ve kendinize sadece birkaç dakikada profil oluşturabilirsiniz. Sonrasında saati eşleştiriyorsunuz ve hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Watch GT 5 Pro, hem Android hem de iOS işletim sistemli cihazlarla uyumlu çalışıyor. Şunu da belirtmekte yarar var ki Huawei, bir de aylık ücretli asistanlık hizmeti sunuyor. Yani şu an Türkiye de dahil 35 ülkede desteklenen Health+ sistemini. Böylece daha bilinçli ve verimli egzersiz programları oluşturabilir ve konusunda uzman sporculardan tavsiyeler alabilirsiniz. Bu abonelik sistemi için Huawei Türkiye’nin resmi sitesine giderek daha fazla detaya erişebilirsiniz.

Huawei Watch GT 5 Pro inceleme: Modaya Uygun Tasarım ve Çok Yönlü Fitness Özellikleri

 

Tıpkı bir analog saat gibi, ama fazlasını sunuyor

Huawei’den daire ekrana sahip akıllı saatler görmeye alıştık. Bu zaten sevilen, devamının da gelmesi istenen bir detay. Şirket, bu yeni ürününde de büyük daire ekran deneyimini sunuyor ama bu kez ekranı çevreleyen sekizgen tasarım detaylarıyla da dikkatleri üzerine topluyor. Bu köşeli tasarım, aynı zamanda ışık altında da parladığı ve ufak gölgeler oluşturduğu için ürünü daha dikkat çekici bir konuma eriştirebiliyor.

Kendi adıma konuşmam gerekirse, analog saatlere ilgim var ve hâlâ zaman zaman kullanıyorum. Akıllı saatler tabii ki daha fazla avantaj sunuyor ama bazı modellerin fazla dijital ya da fazla oyuncaksı görünüme sahip olduklarını düşünüyorum. İşte bu noktada Huawei’nin çözümleri, analog havası ve güncel teknolojileri birlikte sunabilen güncel çözümler olarak imdada yetişiyor. Özellikle 46mm versiyonun tasarımı çok hoşuma gitti.

Bir de ek not belirtmek gerekirse, kutuda mavi renkte kauçuk kayış da çıkıyor. Eğer kollarınız tüylüyse, daha rahat bir deneyim için bu kayışı kolaylıkla takabilirsiniz.
Unutmadan, Huawei’nin bir önceki saat serisinde amiral gemisi rengi olarak yeşili belirlediğini hatırlatalım ve bu yeni seride ise mavi rengi ön plana aldığını söyleyelim.

Büyük ekran ve kullanışlı arayüz

Kendi adıma konuşmam gerekirse, saat tercihimde büyük ekran faktörünün önemi büyüktür. Hem tasarım hem de sunulan verileri daha iyi takip edebilme tarafında buna dikkat ediyorum. Huawei, bu ürününde de ufak dokunuşlarla yol alabileceğiniz, renkli detaylar sunabilen bir ekran sunuyor. Üstelik, bu kez renkler biraz daha canlı ve ekran parlaklık düzeyi de gayet yeterli. Bu, özellikle güneş altındaki kullanımlarda işinize yarayacaktır.

Arayüz olarak da yine iki seçenek var. İster ufak simgeler halinde kullanın, isterseniz de liste görünümüne geçiş yapın. İki durumda da döner tuşu kullanabilirsiniz. Simgeleri büyültüp küçültebilir ya da liste halindeyken hızlıca yukarı aşağı yapabilirsiniz.

Ve evet, uygulamalar arasında Huawei’nin navigasyon uygulamasını Petal Haritalar da bulunuyor. Böylece haritayı bir nevi bileğinize entegre ediyor ve yoldayken dikkatiniz pek dağılmadan istediğiniz hedef için yardımlar alabiliyorsunuz.

Huawei Watch GT 5 Pro inceleme: Modaya Uygun Tasarım ve Çok Yönlü Fitness Özellikleri

Tek tuşla ekran görüntüsü ve mini klavye desteği

Saati kullanmaya başladığımda, ilgimi çeken iki detaydan söz etmek istiyorum hemen.

Bildiğiniz gibi bu tip ürünlerde pek çok farklı egzersiz modu yer alıyor. Günlük olarak egzersiz yapmasanız da, adım sayma ve kalori takibi tarafında da verilerinizi merak edebiliyorsunuz. Peki gündelik verilerinizin ekran görüntüsünü alıp sosyal medyada paylaşmayı düşündünüz mü hiç? Ya da bu görüntüleri kendiniz için bir koleksiyona dönüştürmeyi?

Watch GT 5 Pro’da iki tuşa aynı anda basarak ekran görüntüsü alma özelliği var. Bildiğiniz gibi sağ yan tarafta döner tuş ve hemen altında da kısayol tuşu bulunuyor. Bu iki fiziksel tuşa aynı anda bastığınızda ekran görüntüsü alınıyor ve telefonunuzla bağlantı kurduğunuzda da görüntünün direkt olarak telefonunuzdaki fotoğraf galerisine gittiğini görüyorsunuz.

Mini klavye ise, çoğu kez hızlı cevap göndermek isteyen ama cihazı sebebiyle buna imkân bulamayanlar için geldi. Facebook Messenger, WhatsApp ya da benzeri bir mesajlaşma uygulamasından bir mesaj aldığınızda, bunu saat ekranından görebiliyorsunuz ve isterseniz mini klavye desteğiyle de saat ekranı üzerinden hemen cevap verebiliyorsunuz. Yazımı hızlandıran detayların ve emojilerin olması da ayrıca hoşumuza gitti. Türkçe de dahil pek çok dil desteğinin olduğunu belirtelim.

Golf sevenler için saat

Huawei Watch GT 5 Pro’nun dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de profesyonel bir golf moduna sahip olması. Ülkemizde, özellikle İstanbul ve Antalya’da önemli golf tesisleri var ve bunlara dair detaylar, resmi olarak saatin içinde yer alıyor. Sahaların yapıları, nasıl oynanılması gerektiği ve o an hangi konumda olduğunuza dair pek çok detay ve dahası sunuluyor. Kısacası bir golf tutkunu iseniz, bu saatin size eşlik etmek için hazırlanıldığını bilmelisiniz.

Huawei Watch GT 5 Pro inceleme: Modaya Uygun Tasarım ve Çok Yönlü Fitness Özellikleri

Spor da önemli, dinlenmek de. Yeni Ayçiçeği sistemiyle daha doğru konum belirleme

Huawei Watch GT 5 Pro, gelişmiş sensörlere sahip. Yeni TrueSense sistemiyle gelen saat, adeta aldığınız nefesleri her zamankinden daha iyi bir şekilde takip ediyor.
Bisiklet sürebilir, açık hava koşusuna çıkabilir, yüzebilir, basketbol oynayabilir ya da boks yapabilirsiniz. Aktivitelerinize uygun yüzden fazla egzersiz modu bulunuyor ve bu modlarda, nasıl yapabileceğiniz konusunda tavsiyeler de mevcut.

Tabii açık havada spor yaparken konum ve rota bilgisi önemlidir. Huawei bu kez Ayçiçeği anteni adını verdiği teknolojisiyle boy gösteriyor. Böylece daha doğru konumlandırma ve daha doğru rota belirlenebiliyor. Sistemin profesyonel koşu, bisiklet binme ve gol tarafında destek sunması, haliyle sevindirici. Bunlara ek olarak geliştirilmiş çift frekanslı GNSS’i eklediğimizde, işler daha da iyileşiyor. Spor esnasında saatin bağlantısını telefonunuzla kestiğinizde, saat üzerindeki konum sistem bileşenlerinin gayet iyi çalıştığını fark edeceksiniz. Hem rotanıza ait haritayı detaylı bir şekilde ekranda görebiliyor, inceleyebiliyorsunuz da.

Günlük aktivitelerinizi tamamladıktan sonra, sıra tabii ki dinlenmeye geliyor. Acaba kalp ritminiz normal mi, sağlıklı bir uygu çekebiliyor musunuz? Bu gibi sorular için de cevaplar sunuluyor. Tek düğmeyle kalp sağlığınız hakkında kısa sürede bilgiler alabilirsiniz. EKG, önemli bir detay tabii. Öte yandan, gece kaç saat uyudunuz, ne kadarı derindi ve bundan sonra daha iyi uyumak için neler yapabilirsiniz, bu noktalarda da detaylar sizi bekliyor olacak.

Huawei Watch GT 5 Pro inceleme: Modaya Uygun Tasarım ve Çok Yönlü Fitness Özellikleri

Hepsi iyi güzel de, peki ya pil performansı?

Huawei Watch GT 5 Pro, tek şarj ile 2 haftaya kadar kullanım imkânı sunabiliyor. Tabii burada sizin kullanım alışkanlıklarınız neticesinde pil ömründe farklılıklar olabileceğini belirtmeliyiz. Biz, genellikle telefona bağlı olarak kullandık. Bildirimler ve mesajlaşmalar tarafında bir şeyler yaptık ve genellikle yürüyüş takibi ve uyku takibi gibi sistemleri kullandık. Ekran parlaklık seviyeside %70 seviyesindeydi ve bu profildeyken 1 haftaya erişebildik.

Cihazı beraberinde gelen şarj yatağı yardımıyla kolayca şarj edebiliyorsunuz. Hem bu ürün, kablosuz hızlı şarj desteğine sahip ve böylece 1 saatte tamamen şarj etmeniz de mümkün.

Son sözlere gelirken:

Huawei Watch GT 5 Pro, amiral gemisi statüsünde yer alan bir saat. Özellikle titanyum sürümü, hem sağlamlığı hem de premium görüntüsüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Tekrar etmek gerekirse bu saat, hem analog havasını verebiliyor hem de güncel teknolojileri sunabiliyor. Eğer golf tutkunu olsaydım, ilk işim ilk hafta sonu bu saat ile golf oynamak olurdu. Yine de, uyku takibinden mesajlara hızlı cevapların verilmesi imkânına kadar işime yarar pek çok özelliğinin olduğunu düşünüyorum.

Huawei Watch GT 5 Pro inceleme: Modaya Uygun Tasarım ve Çok Yönlü Fitness Özellikleri

Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!