Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!

fe gew f dsf

#İŞBİRLİĞİ

ASUS Zenbook S16 ilk etapta tasarım detaylarıyla dikkat çekiyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, gerek ofis kullanımı gerekse de dış mekan kullanımlarında farklı tasarım detaylarıyla ön plana çıkmak isteyen kullanıcılar için gerçekten hoş bir model. Neden diyecek olursanız ürünümüzün üzerinde seramik tasarım malzemesi kullanılmış. Bu şık ve ince taasarım çözümüne Ceraluminum deniyor. Böylelikle hem hafif, hem şık, hem de dayanıklı bir laptopa sahip oluyorsunuz. Bildiğiniz gibi Asus ürünleri genellikle Amerikan askeri dayanıklılık standartlarına uygun olarak hazırlanır ki 2024 model S16 için de bu geçerli.

Asus Zenbook S16 hem şık, hem hafif hem dayanıklı. Tabii şu detayları da vermek lazım1,29 santim kalınlıkta ve sadece bir buçuk kilo ağırlıkta bir üründen söz ediyoruz. Böylelikle cihazı yanınızda rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Biliyorsunuz günümüzde hibrit çalışma performansları giderek yaygınlaşıyor. Ofis, bir dış mekandaki kafe ya da evdeki deneyimler fark etmeksizin hemen her noktaya rahatlıkla götürüp kullanabileceğiniz bir ürün bu.

Tabii konu bir dizüstü bilgisayar olduğunda bağlantı teknolojileri, bağlantı özellikleri de önemlidir. Ürünümüzün sol yan tarafına baktığımızda HDMI 2.1 çıkışını görüyoruz. Öte yandan iki tane de USB 4 Type-C çıkışı görüyoruz. Böylelikle ürünü hızlı şarj detayıyla şarj etme şansımız oluyor. Sağ yan tarafa baktığımızda ise USB 3.2 Gen 2 Type A girişini görüyoruz.

Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!

Bir de standart SD kart okuyucu mevcut. İsterseniz klavyeye göz atalım. Asus gerçekten güzel bir klavyeye imza atmış. Tuşlar genellikle büyük ve yumuşak dokunuşlarla sessiz çalışma performanslarını mümkün kılıyor. Öte yandan Türkçe karakter detaylarına yer verilmesi sevindirici.

Tabii ki loş ışıklı ortamlarda kullanabilmeniz için alttan aydınlatma sistemi üç kademeli olarak sunuluyor. İster ayarlayın isterseniz de kapatın. Bu tercih size bırakılmış.

Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!

Asus Zenbook S16 ‘nın klavye tarafında bir diğer dikkat çekici detay olarak CoPilot tuşunu görüyoruz.

Bildiğiniz gibi güncel laptoplarda artık klavyede Copilot kısayol tuşu bulunacak.

Böylelikle Microsoft’un gelişmiş yapay zeka asistanına bağlanabilirsiniz. Evet, biliyorsunuz günümüzde yapay zeka teknolojileri çok popüler ve tüm dünyada son kullanıcı tarafında tercih edilebilir pek çok seçenek var. Microsoft Co-Pilot en popüler örneklerden bir tanesi ve cihazımızda zaten Ryzen AI işlemcisi bulunduğu için kolaylıkla hareket edebiliyoruz. Birkaç cümle yazarak bir fotoğraf ortaya çıkarabilir. Araştırma konularınız hakkında sahneler içerisinde cevaplar alabilir ya da merak ettiğiniz konularda sohbetler gerçekleştirerek sanki gerçekten de karşınızda biri varmış gibi keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Zaten yurt dışında yapılan bazı araştırmalarda şunu gösteriyor ki insanlar önümüzdeki dönemlerde yapay zeka asistanlarıyla adeta birer arkadaş konumuna gelecek. Bu tabii ki sizin mevcut aile yapınız ya da mevcut arkadaşlarınızı bir kenara bırakacağınız anlamını taşımıyor. Aksine onların yanına ekstra bir de sanal arkadaş ekleyeceğiniz anlamını taşıyor. Zira herkese yedi gün yirmi dört saat erişme şansınız yok ama yapay zeka asistan tarafında evet yedi gün yirmi dört saat boyunca erişiminiz var ve bu da AMD Ryzen teknolojileriyle güçlendirilmiş Asus Zenbook laptop’umuzda gerçekten işe yarar ve yıllar boyunca kullanılabilecek bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Biraz aşağıya indiğimizde touchpad bölümünün bu kez daha büyük olarak tasarlandığını görüyoruz.

Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!

Böylelikle konforlu bir şekilde hareket edebildiğimiz gibi touchpad üzerinde sunulan bazı kısa yollarla da daha kolay erişilebilirlik elde ediyoruz. Örneğin sağ tarafta yukarıdan aşağıya da aşağıdan yukarıya doğru giderek ekran parlaklık değerini düzenleyebiliyoruz, güzel düşünülmüş detaylar bunlar. Ekranımızın üst kısmında tabii ki kamera yer alıyor. Biliyorsunuz kamera önemli. Hem özel yaşantımızda, hem okul hayatımızda, hem de profesyonel dünyada zaman zaman toplantılar yapmamız gerekiyor.

Biliyorsunuz günümüz dünyasında hem zamandan tasarruf edebilmek hem de kalabalık bir ekibin daha kolay bir şekilde iletişime geçebilmesi için online toplantılar önemli. Selamlar bu videoyu Asus laptop’umuzun kamerasıyla çekiyoruz. Ses kaydını da yine laptop’un dahili mikrofon sistemi aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Gördüğünüz gibi arka tarafta bir ışık yanmıyor sadece yan tarafımda ufak bir spot ışığı var ama görüldüğü üzere yakın plan detayları gayet başarılı gerek okul eğitim amaçlı online toplantılarınız için gerekse de profesyonel dünyada iş yaşantınızdaki toplantılarınız için rahatlıkla başvurabileceğiniz bir sistem olduğunu söyleyebiliriz Hem işitsel detaylar güzel bir şekilde kaydediliyor aynı zamanda gelişmiş hoparlör sayesinde karşı taraftan da iyi işitsel detaylar alıyorsunuz hem de görüntüleme kalitesinin yeterli düzeyde olduğunu düşünüyoruz. Ve gelelim ekrana…

Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!

16 inç değerde, 3K çözünürlüklü bir ekranımız var

Bildiğiniz gibi Asus OLED teknolojisi ile birlikte dizüstü bilgisayar pazarında en iyi görüntülemeyi sunan üreticilerden bir tanesi. Hele de OLED teknolojisi ile birlikte daha derin siyahlar, daha canlı renkler sunulabiliyor, yüz yirmi hertz tazeleme detayı sayesinde de daha akıcı detaylar mümkün oluyor. Gerçekten hem eğlence tarafında hem demiş tarafında size gayet güzel detaylar sunuluyor. Ürünümüzün TÜF göz koruma sertifikası bulunmakta. Öte yandan en yüksek değer olarak 550 nit parlaklık detayı ve Dolby Vision görüntüleme özelliği var.

Bunlardan hariç olarak %100 DCI P3 renk gamutu bulunduğunu da belirtelim. Tüm bunların toplamı gerçekten üst seviye görüntüleme demek. Bu arada isterseniz bu ürüne harici üç monitörü de bağlayabiliyorsunuz. Bu da iş ya da özel yaşantınızdaki ihtiyaçlarınız doğrultusunda size daha iyi imkanlar sunabilecektir. Ürünümüzde Harman Karbon sertifikalı altı tane hoparlör ve Dolby Atmos desteği bulunuyor.

Bunlara ek olarak iki yönlü AI destekli gürültü engelleme özelliği var ve Asus tüm bunların üzerine bir de sesi yükseltmek ve daha temiz hale getirmek için booster teknolojisini de sunuyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki şimdiye kadar deneyimlediğim laptoplar arasında en iyi, en temiz, işitsel detayları sunan ürünlerden bir tanesi bu. Gerek oyun oynarken, gerek bir şeyler izlerken, gerekse de müzik dinlerken seslerin adeta vücudumun bir tarafından başka bir tarafına doğru yol aldığını hissettim ve gerçekten memnun kaldım.

Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!

 

Peki bu ürün gücünü hangi işlemciden alıyor? Ne gibi bir grafik çipine sahip?

Asus Zenbook S16, AMD Ryzen AI 9 HX370W işlemcisiyle geliyor. 2GHz değerde çalışan bir işlemci bu. Buna AMD Radeon 890M grafik çipi eşlik ediyor. 32 GB RAM ve tam 2TB SSD depolamamız var. Tüm bunların anlamı üst seviye performans demek.

Bu ürün gerek profesyoneller, gerekse de öğrenciler için uzun süreli kullanılabilecek, uzun süreli yardım alınabilecek ürünlerden bir tanesi. Örneğin Radion sekiz yüz doksan M ekran kartı her ne kadar bu bilgisayar bir oyun odaklı bilgisayar olmasa da pek çok oyunu rahatlıkla çalıştırabilmenize imkan sunan bir ekran kartı. Öte yandan Adobe, Premiere, Photoshop gibi uygulamaları keyifle rahatlıkla çalıştırabiliyorsunuz ve çalışma esnasında ne bir yüksek ses duyuyorsunuz ne de aşırı ısınma faktörü ile karşılaşıyorsunuz. Bunu da söylemekte fayda var. Hatta bir şeyler okuyorsanız internet sörfleri gerçekleştiriyorsanız, kamerayla görüşmeler gerçekleştiriyorsanız bilgisayar neredeyse hiç ses çıkarmadığı gibi oldukça serin çalışıyor.

İsterseniz oyun çalıştırma tarafında bir de örnek verelim. Call of Duty bildiğiniz gibi dünyanın en popüler oyun serilerinden bir tanesi. Bu bilgisayarda Call of Duty Vanguard gibi iyi grafiklere sahip güçlü bir oyunu düşük ve orta grafik ayarlarında keyifle deneyimleyebildik. Herhangi ciddi bir kasma ile karşılaşmadık ama tabii ki bu tip güçlü oyunları ve uygulamaları çalıştırdığınızda bir süre sonra cihazda ısınmalar meydana gelebiliyor ki bu da normal. İsterseniz şimdi yaptığımız benchmark testlerinden elde ettiğimiz puanları sizlerle paylaşalım.

Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!

Ürünümüzün 78 watt saat lityum polimer pili bulunuyor ve beraberinde altmış beş watt Type-C bağlantılı adaptörle birlikte geliyor.

Asus Zenbook S16 ‘yı bir buçuk saat civarı bir sürede tamamen şarj edebiliyoruz. Kablosuz bağlantı teknolojileri tarafına baktığımızda Bluetooth 5.4 ve Wi-Fi 7 gibi gelişmiş detayları görüyoruz. Eğer uyumlu bir internet altyapınız mesela Wi-Fi 6 destekli bir internet altyapınız varsa gerek dosya indirme tarafında gerekse de yüksek çözünürlüklü videoları online üzerinden izleme tarafında herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz ve geleceğe yönelik gelişmeler tarafında da tabii ki Wi-Fi yedinin olması sizin uzun yıllar boyunca yüksek performansla bu cihazı kullanabileceğiniz anlamını taşıyor.

Asus Zenbook S16 inceleme: Seramiğin zerafeti, yapay zekanın gücü!

 

ÜRÜN HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİYE ERİŞMEK VE ÜRÜNÜ SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN.