Huawei son çeyrekte büyük yara aldı

1598856899 1596614520 HUAWEI TDB 05

Akıllı telefon pazarının en büyük isimlerinden biri olan Huawei açıklanan 3. çeyrek sonuçlarına göre büyük yara almış durumda. İşte detaylar.

Çok değil 2018’de Huawei‘nin dünyanın en büyük akıllı telefon olma gibi hayalleri ve bunun da ötesinde güçlü iddiaları vardı. Hatta şirketin yetkili isimleri bu hayalin 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşeceğine inanıyorlardı.

Fakat hiç de hesapta olmayan şeyler yaşandı. Amerika hükümeti ile yaşanan malum süreç sonrasında Huawei‘nin tüm kuruluşlarına yaptırım kararı alındı.

Yaklaşık olarak 1 yıldır Çinli üreticinin geliştirdiği modellerde Google servisleri yer almıyor. Bu durum ister istemez Huawei‘nin satışlarını da derinden etkilemiş durumda.

bati

Huawei satışları iyiden iyiye düştü

Elbette Android tabanlı bir cihazda, Google servisleri olmadan ayakta kalabilmek pek de kolay değil. Çinli üretici bu durumu bildiği için kendi işletim sistemini geliştirmeye başladı. Muhtemelen bu işletim sistemi 2020’nin sonlarında kullanıma sunulmuş olacak.

Fakat bu bile Huawei’nin satışlarındaki büyük düşüşe mani olamadı. Çinli üretici özellikle de Batı Avrupa’da büyük bir hüsran yaşıyor. Huawei’nin Batı Avrupa’daki satışları adeta dibi gördü. Geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde 6.2 milyon telefon sevkiyatı gerçekleştiren Huawei’nin 2020 yılının 3. çeyreğinde gerçekleştirdiği sevkiyat ise yalnızca 2.5 milyon. Yani yüzde 58.7’lik bir düşüş söz konusu.

Huawei’nin tarihi bir düşüş yaşadığı çeyrekte diğer Çinli üreticiler Xiaomi ve Oppo ise önemli bir büyüme yakaladı. Görünen o ki önümüzdeki dönemde Huawei’nin ilk 5’te yer alması bile zora girmiş durumda.

Apple Samsung ve LG ile yola devam edebilir