Huawei, MediaTek’e patent ihlali nedeniyle dava açtı

MediaTek Final 1280x721 resım

Çinli teknoloji devi Huawei, Çin’de çip üreticisi olan MediaTek’e karşı patent ihlali davası açtı. Davada, MediaTek’in teknolojilerinin Huawei’nin 5G, 4G ve potansiyel olarak 3G dahil olmak üzere ağ iletişimiyle ilgili patentlerini ihlal ettiği iddia ediliyor.

MediaTek, bu sabah yaptığı açıklamada davayı doğruladı ve Huawei’nin onları patent ihlaliyle suçladığını kabul etti. Ancak şirket, şu anda yargı sürecinde olduğunu belirterek etkiyi küçümsedi ve daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

MediaTek, Samsung, Amazon, Oppo, Sony, Vivo ve Xiaomi gibi büyük akıllı telefon ve tablet üreticilerine bileşen tedarik eden önde gelen bir çip üreticisidir. Ayrıca 2020’de daha sıkı ABD ihracat kontrolleri öncesinde Huawei’nin akıllı telefon bölümü için önemli bir tedarikçiydi. Davaya aşina kaynaklara göre, şirkete karşı açılan dava, esas olarak Huawei’nin devam eden araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çabalarını desteklemek için lisans ücretleri elde etme isteğinden kaynaklanıyor. Bu davalar ayrıca, özellikle ABD yaptırımlarının bir zamanlar baskın olan akıllı telefon işini ciddi şekilde etkilemesinin ardından, Huawei’nin gelir akışlarını çeşitlendirmesine yardımcı oluyor.

MediaTek

Huawei, kablosuz iletişim teknolojileri için gerekli olan standart temelli patentlerin (SEP) önemli bir portföyünü elinde bulunduruyor ve bu portföy, dünyadaki 5G ile ilgili patentlerin yaklaşık %20’sini oluşturuyor. 2021’den bu yana, ABD kısıtlamalarının sıkılaştırılmasının ardından Huawei, patent lisanslama çabalarını artırdı. Şirket, Volkswagen, Mercedes-Benz, Audi, BMW ve Porsche gibi büyük Avrupa otomobil üreticileriyle lisanslama ve çapraz lisanslama anlaşmaları sağladı. Ayrıca 2023 yılında Oppo ve Samsung ile 5G teknolojisi anlaşmaları imzaladı. Huawei, geçen yıl teknolojilerinin kendi patentlerini ihlal ettiğini iddia ederek birkaç Japon şirketinden lisans ücreti talep etti.

Nikkei Asia’ya göre Huawei, 2022 itibarıyla patent telif haklarından 560 milyon dolar gelir elde ettiğini ve yaklaşık 200 şirketin teknoloji deviyle lisans anlaşmaları yaptığını bildirdi. MediaTek’e karşı açılan bu dava ile Huawei, agresif patent uygulama ve lisanslama çabalarıyla gelir akışlarını artırmaya kararlı görünüyor.

Tesla, her 30 saniyede bir tane Model Y üretiyor