Huawei MateBook 14S dizüstü PC inceleme

#İŞBİRLİĞİ

MateBook 14s, ilk bakışta MateBook ailesine mensup üyelerde görmeye alışık olduğumuz zerafetle geliyor. Şık ve ince bir tasarıma sahip, ki bu detaylar, ürünün rahatlıkla taşınabileceği ve farklı ortamlarda da kullanılabileceği anlamını taşıyor.

16.7mm kalınlıktaki taşınabilir bilgisayar, 1.43 kilo ağırlıkta.

Bize, deneyimleyebilmemiz için ladin yeşili rengi geldi. Bunun haricinde bir de uzay girisi versiyonu bulunuyor.

Ürün, bünyesinde pek çok dikkat çekici özelliğe sahip. 11. nesil Intel Core i5 işlemciden tutun da 3:2 görüntüleme sunabilen dokunmatik ekrana kadar detaylar söz konusu. Şimdi de detaylara biraz daha inelim.

MateBook 14s, gündelik yaşantınızda tercih edebileceğiniz bir ürün

Eğlenceli aktivitelerinizde, araştırma süreçlerinizde, okul yaşantınızda ve iş dünyanızda yanınızda bulundurabileceğiniz bir dizüstü PC.

Son yıllardaki koronavirüs salgınını göz önüne aldığımızda, pek çoğumuz hâlâ evlerimizden çalışıyor ve eğitim süreçlerimizi devam ettiriyor, mecbur kalmadıkça da dışarıya çıkmıyoruz. MateBook 14s de hem evdeki süreçlerinizde, hem de hafif ve kullanışlı yapısı sayesinde dış mekânlarda kolayca yanınızda bulundurabileceğiniz bir bilgisayar.

Metalik gövdeye sahip ürünün oldukça zarif tasarım hatları bulunuyor. %90’lık bir ekran gövde oranı söz konusu. Huawei, bu ürününde kamerayı ekranın hemen üst kısmına konumlandırmış. 720p video kayıt gerçekleştirebilen bu kamera, özellikle görüntülü sohbetleriniz için iyi ışıklı ortamlarda çok işinize yarıyor. Tabii işitsel detaylar da başarılı.

MateBook 14s, Huaewi Sound teknolojisini kullanan ilk MateBook cihazı

Ürünün üzerinde 4 mikrofon ve 4 hoparlörden oluşan ses sistemi bulunuyor. Tekrar hatırlatmak gerekir ve ürünün ince ve hafif yapısına vurgu yaparak devam etmemiz gerekirse, ürünün gerçekten çok iyi işitsel detaylar sunduğunu söylemeliyiz. Ev ya da ofisinizde, çoğu zaman bir kulaklığa ihtiyaç duymuyorsunuz.

Ürünün mevcut giriş noktalarına göz atacak olursak…

Sol tarafta 2 tane Type-C bağlantı noktasını, HDMI bağlantı noktasını ve 3.5mm giriş noktasını görüyoruz.

Sağ tarafta ise, bir adet USB A 3.2 1 nesil bağlantı noktası konumlandırılmış. Tabii bağlantı noktalarını artırmak isterseniz, Huawei’nin bu tarafta da MateDock 2 bağlantı istasyonu bulunuyor. Bunu da isterseniz ayrıca satın alabilirsiniz.

Klavye tuşlarının büyük tasarlandığını ve Türkçe karakter desteği sunduğunu görüyoruz, ki alttan aydınlatmalı yapıda geliyor olması da ayrıca artı bir detay. Tuşlar, yumuşak kullanıma imkân sunuyor ve genellikle sessiz çalışıyor.

Unutmadan, güç tuşunun üzerine parmak izi okuyucu sensörün yerleştirildiğini, bu sayede güvenli kullanımın sağlanabildiğini de belirtelim.

Dizüstü bilgisayarımız 14.2 inç değerde Huawei FullView ekrana sahip

Biliyorsunuz Huawei, laptop modellerinde 3:2 görüntüleme oranını tercih ediyor ve bu sayede 16:9 görüntüleme oranına kıyasla ekranda daha fazla verinin tek seferde görüntülenmesi mümkün oluyor.

Ekranın dokunmatik bir ekran olduğunu da söylemeliyiz, ki bu da cihazın kullanılabilirliğini fazlasıyla artırıyor. Yalnızca bir masada otururken ya da kucağınızda değil, aynı zamanda bir kanepede uzanmışken de ürünü göğsünüze konumlandırarak kullanabiliyorsunuz.

Dokunmatik panel, sizin bir mouse’a olan ihtiyacınızı da büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Kullanım için düz bir zemin aramak zorunda değilsiniz, ya da sürekli klavyenin alt tarafındaki touch pad ile yol almak zorunda değilsiniz. Size daha fazla seçenek sunuluyor.

Tabii ekranın görüntüleme kalitesi de önemli. 2520×1680 çözünürlük sunan bu ekran, aynı zamanda %100 sRGB renk gamına sahip. Parlalık değeri ise, 400nit. Yani görüntüleri hem net hem de gerçekçi renklerle elde ediyorsunuz. Bu, özellikle online video servisleri üzerinden bir şeyler izlediğinizde faydasını daha iyi görebileceğiniz bir detay.

Bir diğer güzel detay ise, görüntülerin daha akıcı ve pürüzsüz izlenebilmesi için ekranın 90Hz tazeleme değerine destek veriyor olması. Bu özelliği, klavyedeki FN + R tuşuna basarak da kolayca aktifleştirebilir ya da devre dışı bırakabilirsiniz.

Tabii uzun süreli kullanımlarda gözlerinizin rahatsız olmaması için TÜV sertifikalı mavi ışık filtresi de bulunuyor.

Huawei MateBook 14S dizüstü PC inceleme

Huawei MateBook 14s, Intel’in 11. nesil Core i5 işlemcisiyle geliyor

Bunun yanında çift kanal 16 GB LPDDR4x RAM ve entegre olarak Intel Iris X Graphics ekran kartı bulunuyor. Depolama tarafında da 512GB SSD mevcut.

Unutmadan, ürünün Core i7 işlemcili ve 1TB SSD’li versiyonu bulunduğunu da belirtelim.
Deneyimlerimiz itibarıyla ürünün genel performansından memnun kaldığımızı söylemeliyiz. Özellikle internet gezintilerinde ve araştırma süreçlerinde yüksek performansla hareket edebiliyorsunuz.

Adobe Photoshop ve Adobe Premier gibi fotoğraf ve video düzenleme programlarını rahatlıkla çalıştırdık ve hızlı sonuçlar aldık. PC’nin yük altında olduğu uzun süreli deneyimlerde de ciddi bir ısınma düzeyiyle, gürültülü bir çalışmayla karşılaşmadık. Zaten çift fan ve çift ısı borusuyla geliştirilen Huawei Shark Fina Fan sistemi, beğenimizi kazandı.

Peki ya bu bilgisayarda oyun oynanır mı?

Huawei MateBook 14s, oyun odaklı bir ürün değil, ama yine de işten ya da okuldan fırsat bulduğunuz vakitlerinizde, pek çok oyunu deneyimleme şansınız var. Örneğin biz, Rockstar Games’in GTA IV’ünü orta ve yüksek grafik ayarlarında, FHD çözünürlükte akıcı olarak oynayabildik. GTA IV’ün oldukça büyük bir haritaya ve dolayısıyla çok fazla detaya sahip bir açık dünya oyunu olduğunu hatırlatmak gerekli. Yani böyle bir oyunu çalıştırabiliyor olması sevindirici.

60 Wh yüksek kapasiteli pille geliyor

MateBook 14s, şarj ve pil ömrü tarafında da iddialı bir bilgisayar. Öncelikle, ürünün 90w Süper Şarj adaptörü ve oldukça uzun bir Type-C bağlantı kablosuyla geldiğini belirtelim.

Adaptör, neredeyse bir akıllı telefon adaptörü kadar ufak boyutlarda ve bu sayede yanınızda rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Örneğin acil bir durumda, 15 dakika şarj ederek 3 saat civarı ek çalışma süresi elde edebilirsiniz.

Huaewi, ofis çalışmaları için bu ürünün tek şarj ile 11 saat kullanılabileceğini belirtiyor. Peki pil performansı tarafında bizim deneyimlerimiz nasıl, biraz da onlardan bahsedelim…

Senaryomuz şöyle:

– Ekran parlaklığı %70 seviyesinde
– Tuşların aydınlatma mekanizması açık
– Wi-Fi bağlantısı açık ve arka planda ara ara indirmeler devam ediyor
– Ara ara dokunmatik ekranı da kullanıyoruz, ara ara kablolu mouse bağlıyoruz ve 1 saat boyunca da bir Bluetooth hoparlör ile eşleştirme yapıyoruz.

Bu durumdayken…

– İnternet üzerinden toplamda yaklaşık 5 saat uzunlukta dizi izledik
– Yarım saat boyunca orta ve yüksek grafik ayarlarında GTA IV oynadık
– Geri kalan süreçte de dosya işleri, internette gezinti ve e-mail kontrolü gerçekleştirdik.

Böylece tek şarj ile yaklaşık 9 saatlik deneyim elde edebildik.

Huawei Share özelliği sayesinde kullanışlı bir ekosistem mümkün

Dizüstü bilgisayarımız, Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.1 gibi gelişmiş kablosuz teknolojileri de bünyesinde barındırıyor.

MateBook 14s, Huawei’nin Share özelliğine de destek veriyor. Bu sayede, destekli bir Huawei telefonunuzu kablosuz olarak laptopunuzla kısa sürede eşleştirebiliyor, böylece görüntü ve dosya paylaşımları gerçekleştirebiliyorsunuz. Bitmedi, bu tarafta Huawei’nin bir takım geliştirmeleri de söz konusu.

Örneğin, “Çoklu Ekran İşbirliği” başlığı altında, dosyalarınızı Huawei PC, tablet ve akıllı telefonunuz arasında hızlıca gönderip alabiliyorsunuz.

Toparlamak gerekirse…

Huaewi MateBook 14s, her şeyden önce göze hoş gelen ve hemen her yerde kolaylıkla kullanıma imkân sunan bir tasarımla geliyor. Dokunmatik ekrana sahip olması, geliştirilmiş Huawei Share özelliği ve pil ömrü, dikkatimizi çeken özellikleri arasında yer alıyor. Gerek gündelik kullanım, gerek iş, gerekse de okul hayatınız için tercih edebileceğiniz başarılı bir bilgisayar.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Razer Blackwidow V3 Mini Hyperspeed: Minimal kablosuz oyuncu klavyesi