Huawei MateBook 14s inceleme: İşte, okulda, evde! 13. Nesil Core İşlemcilerle Geliyor

h s m

#İŞBİRLİĞİ

Huawei, dizüstü PC pazarındaki iddialı hamlelerini hız kesmeden sürdürüyor. Bu yazımızda size, güncel MateBook 14s dizüstü PC’den söz edeceğiz. 2.5K çözünürlüklü Huawei FullView Display görüntüleme özelliğiyle gelen ürün, gücünü de Intel’in 13. nesil Core işlemcilerinden alıyor. İşte detaylar…

Huawei için dizüstü PC hazırlamak, diğer pek çok marka gibi “dönemsel bir moda” anlamını taşımıyor. Çinli teknoloji şirketi, tıpkı akıllı telefon, akıllı tablet ve akıllı saat modelleri gibi taşınabilir PC tarafında da düzenli güncellemeler hazırlayan, en son teknolojileri tercih ederek her zaman kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen bir düşünceye sahip. Bu bizce çok iyi bir felsefe. Diyelim ki bundan 3-4 sene önce bir Huawei laptop aldınız ve memnunsunuz ama bir yandan da artık güncel teknolojilere geçiş yapmak istiyorsunuz. “Ürünümün tasarım detayları ve çoğu özelliği aynı kalsa ama mesela hem depolama tarafında artış olsa hem de daha hızlı bir işlemciyle güncelleyebilsem…” diyorsanız, örneğin böyle bir durumda yeni Huawei MateBook 14s tam da size göre. Tabii örnekler artırılabilir.

Huawei MateBook 14s inceleme: İşte, okulda, evde

Tasarım detayları, “Bu bir Huawei ürünü” diye müjde veriyor

Huawei MateBook 14s, tasarım detayları itibarıyla bir Huawei dizüstü PC ailesi mensubu olduğunu söylüyor. Huawei, dizüstü PC’lerinde yanlardan yumuşatılmış hatlar, pürüzsüz üst yüzey ve genel olarak taşınabilirlik tarafına artı puan katkısı yapan incelik ve hafiflik detaylarına önem verir. Bu unsurlar, bu yeni modelde de karşımıza çıkarak yüzümüzü güldürüyor.

Ladin yeşili rengine sahip ürünümüz, 16.7mm kalınlıkta ve yaklaşık 1.43 kilo ağırlıkta. Ürünü çantanızda rahatlıkla taşıyabilir, iş ya da eğlence amaçlı seyahatlerinizde de yanınızda keyifle bulundurabilirsiniz.

Şimdi de ürünümüzün bağlantı noktalarına göz atalım. Sol tarafa baktığımızda, 2 tane Type-C noktasını görüyoruz. Thunderbolt 4 desteği sayesinde hızlı şarj mümkün. 3.5mm kulaklık girişi, hâlâ kablolu ve mikrofonlu kulaklıkları tercih edenler için sevindirici bir detay. HDMI bağlantı noktası ise, bir toplantı esnasında büyük ekrana kablo aracılığıyla görüntü aktarımı gerçekleştirmek istiyorsanız size yarcımcı oluyor.

Sağ tarafa baktığımızda ise, yine bir tane Type-C bağlantı noktasıyla karşılaşıyoruz. Tabii daha fazla bağlantı imkânı için Huawei’nin online mağazasına giderek dock siparişi de verebilirsiniz.

Huawei MateBook 14s inceleme: İşte, okulda, evde

Güvenli kullanım için parmak izi ve kamera detayı önemli

Ürünümüzün güç tuşu, aynı zamanda parmak izi okuyucu sensör görevi de görüyor. Bu özelliği aktifleştirmenizi öneriyoruz. Zira bu sayede dijital dünyanızı güvence altına alabilirsiniz. Öte yandan, isterseniz dahili kamera yardımıyla Windows Hello yüz tanıma sistemini de aktifleştirerek daha kapsamlı koruma elde edebilirsiniz. PC’nizde kişisel verileriniz, şirket ya da okulla ilgili dosyalar ve tabii ki sosyal medya hesaplarınıza dair bağlantılar olabilir. Tüm bunlar oldukça önemli ve yetkisiz kişilerin kontrolüne geçmesini istemezsiniz, değil mi?

Kamera demişken, 720p çözünürlüklü kamera, dahili hoparlör ve mikrofon sisteminin de katkılarıyla online toplantılarda başarılı sonuçlar sunuyor. Huawei, yalnızca donanımsal tarafta değil, yazılımsal tarafta da destek sunarak daha iyi deneyimler yaşamanızın önünü açıyor. Mesela…

Huawei Control Panel yazılımını açabilir ve oradan kamera görüntü ayarlarıyla ilgili düzenlemeler yapabilirsiniz. Burada hem görüntü kalitesini artırma hem de ışık düzeyini yükseltme şansınız var. Öte yandan, o an bulunduğunuz ortamı göstermek istemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda size pek çok sanal arkaplan sunuluyor ve bunlardan bir tanesini seçerek anında kullanabiliyorsunuz. Otomatik ortalama ve göz teması gibi seçenekler de yine burada bulunuyor ve toplantılarda daha iyi bir intiba için bu gibi detayları da kullanabilirsiniz.

Huawei MateBook 14s inceleme: İşte, okulda, evde

Biraz da klavyeden bahsedelim

Diğer pek çok Huawei laptopta olduğu gibi bu üründe de yumuşak kullanıma imkân sunan, genellikle büyük tuşlardan oluşan ve sessiz kullanımı mümkün kılan bir klavye tercih edilmiş. Türkçe karakterler ve alttan aydınlatma sisteminin bulunduğu klavye, kısa sürede hızla yol alabilmeniz için gayet iyi. Hemen alt kısımdaki büyük ve pürüzsüz tasarlanan dokunmatik yüzey de beğenimizi kazandı.

2.5K ekran, aynı anda daha fazla detay sunabiliyor

Bilgisayarımız 14.2 inç değerde LTPS/IGZO ekrana sahip. 178 derece görüntüleme açısı sunabilen ekran, 400 nit parlaklık değerini de sunuyor. P3 renk gamı desteğinin mevcut olduğunu, böylece daha gerçekçi detayların sunulabildiğini de belirtelim.

Ekranınımız 2520×1680 çözünürlüklü ve aynı zamanda dokunmatik mekânizmaya da sahip. Böylece bulunduğunuz duruma göre isterseniz dokunuşlarınızla da hızlıca yol almanız mümkün. Ev ya da ofis dışındayken bir mouse gereksinimi olmadan da işlemlerinizi hızlıca halledebilirsiniz. Bu, birden fazla seçenek arayanlar için güzel bir detay.

Dahası da var…

Huawei Free Touch teknolojisi ile dokunmatik yüzeyden parlaklık, video oynatma, ses, tam sayfa ekran görüntüsü alma, programı küçültme, ekran kaydı, tarayıcı sekmesi kapatma ve bildirim merkezi ayarlarını yapabiliyorsunuz.

Peki, sürekli ekrana dokunmak, çizilme ve kir tutma tarafında bizi korkutmalı mı? Huawei, ürününde dayanıklı bir ekran camı kullanıyor. Bu sayede ekranın çizilmesi çok zor. Öte yandan, parmak izi tutsa bile kolay kolay belli olmuyor ve yumuşak bir temizleme bezi sayesinde ekranı kolayca temizleyebiliyorsunuz.

Huawei MateBook 14s inceleme: İşte, okulda, evde

Öte yandan bu ekran, 3:2 en boy oranına sahip. Bildiğiniz gibi Huawei, yıllardır pek çok laptop PC’sinde bu görüntüleme detayına yer veriyor. Bu sayede ekran, 16:9 görüntüleme yapan klasik ekranlara kıyasla aynı anda daha fazla veri görüntülemesi yapabiliyor. Basitçe anlatmak gerekirse bu ekran, alt ve üst kısımlardan genişletilmiş bir formda. Böylece bir belge açtığınızda ya da bir tasarım yaptığınızda, pencereyi değiştirmeden ya da küçültmenize gerek kalmadan daha fazla detayı görebiliyorsunuz. Hele de bu ekranda eBook modu, yani e kitap modu olduğunu da göz önünde bulundurursak, daha konforlu okuma deneyimleri demek bu. Üstelik, kâğıt benzeri ekran efekti sayesinde gözleriniz daha az yoruluyor.

“Peki bitti mi?” derseniz, hayır, henüz bitmedi. Ekranın bir diğer gelişmiş özelliği ise, 120Hz tazeleme değeri sunabiliyor olması. Bu sayede, özellikle yüksek çözünürlüklü dizi ve filmleri izlerken akıcı, net detaylarla karşılaşabiliyorsunuz. Tabii bu mod, pilin daha hızlı bitmesine de yol açıyor. Eğer verimli kullanımı önemsiyorsanız, ekran ayarlarına giderek 120Hz tazeleme değerini kapatabilirsiniz. Ya da daha hızlı çözüm için klavyedeki Fn ve R tuşlarına aynı anda basmanız yeterli.

13. Nesil Intel Core i9-13900H işlemciye sahip

Huawei MateBook 14s, gücünü Intel’in 13. nesil Core işlemcilerinden alıyor. Bizim deneyimlediğimiz modelde, 13. Nesil Intel Core i9-13900H işlemcisi bulunuyor. Bu işlemci, 2.6GHz çalışma hızına kadar erişebiliyor. İşlemciye 32GB RAM ve 1TB SSD depolama eşlik ediyor.

Ürünün Core i7-13700H işlemcili ve 16GB RAM’li versiyonu olduğunu da belirtelim.

Deneyimlerimiz esnasında, genellikle tatmin edici sonuçlarla karşılaştık. Gündelik iş düzenimizde, bu üründe makale hazırlama, internet gezintileri, Photoshop üzerinden kapak görselleri hazırlama ve Adobe Premier üzerinden video düzenleme gibi işlemler gerçekleştirdik. Ciddi bir performans sorunu ve aşırı ısınma sorunuyla karşılaşmadık. Aynı anda birden fazla işlemle ilgilenirken de geçişler ve cevap süreleri hep hızlı oldu.

Bu ürün, Huawei Süper Cihaz sistemini de destekliyor. Yani uyumlu Huawei akıllı mobil cihazlarınızı eşleştirebilir, böylece kablosuz olarak ekran paylaşımı yapabilir, veri transferi gerçekleştirebilir ya da telefon aramalarınızı yönlendirebilirsiniz. Şirketin eko sistem oluşturmaya yönelik çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini ve bu tarafta pek çok memnun kullanıcının olduğunu söyleyebiliriz.

Ekran kartı tarafında Intel Irıs Xe çözümü sunan laptop, tahmin edileceği üzere oyun odaklı bir çözüm değil. Yine de, fırsat bulduğunuz anlarda yüksek grafik işlem gücü gerektirmeyen pek çok oyunu deneyimleme şansınız var.

 

Huawei MateBook 14s inceleme: İşte, okulda, evdeHuawei MateBook 14s inceleme: İşte, okulda, evde

Peki ya Huawei MateBook 14s’in pil performansı ne durumda?

Ürünümüzde 4 hoparlör ve 4 mikrofon mevcut. İç mekân deneyimlerinde tatmin edici işitsel detaylar sunulduğunu söylemeliyiz. Kablosuz bağlanılabilirlik tarafında, Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2 gibi işe yarar performanslı çözümler de var. Ayrıca, yeni anten tasarımı sayesinde kablosuz bağlantı sinyalleri daha iyi alınıyor ve bu da daha güçlü bağlantılar demek.

60 Wh lityum polimer pile sahip olan cihaz, beraberinde gelen 90w hızlı şarj adaptörüyle kısa sürede tamamen şarj edilebiliyor. Ürünün yanındaki Type-C kablosunun uzunluğunun da yeterli düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

Deneyimlerimiz esnasında, PC’ye yüklediğimiz 1080p çözünürlüklü videoları yaklaşık 11 saat boyunca izleyebildik. Tabii burada internet bağlantısının kapalı ve ekran parlaklık düzeyinin de %60 olduğunu söylemeliyiz.

İnternet açık, 60Hz tazeleme değeri aktif, mouse takılı ve ekran parlaklık düzeyi %60’dayken, tek şarj ile yaklaşık 8 saatlik deneyimler elde edebildik. Bu deneyimlerimizin büyük kısmını internet gezintileri ve makale hazırlama süreçleri oluşturuyor. Bunlara ek olarak, yaklaşık 1 saat boyunca YouTube üzerinden 720p videolar da izledik.

Şarj adaptörünün ufak boyutlarda olması ve hızlı şarj desteği sunması, ürünü gün içinde kolaylıkla şarj edebilmenize imkân sunuyor ve bunun da ciddi bir avantaj olduğunu hatırlatalım.

Toparlamak gerekirse…

Huawei MateBook 14s, Intel EVO sertifikasına sahip hem güçlü hem de minimal tasarım detayları sayesinde kolaylıkla taşınabilir bir laptop. Günelik yaşantıda, okul hayatınızda ya da iş yaşantınızda kullanabileceğiniz cihaz, kaliteli görüntüleme yapabilen ve aynı zamanda dokunmatik kontrole de imkân sunan ekranıyla yer bağımsız olarak “kolay kullanılabilirlik” bakımından çok iyi. Tek şarj ile neredeyse 1 günlük mesainizi tamamlayabileceğiniz cihaz, gün içinde ihtiyaç duyduğunuz anda da hızlı şarj adaptörüyle sizi yarı yolda kalmaktan kurtarıyor.

Ayrıntılı bilgi için BURAYA göz atabilirsiniz.

Tavsiye edilen son tüketici fiyatı: 44.999 TL. 1.000 TL sepet indirimi, 3.498 TL değerinde FreeBuds 5i, 4.4999 TL değerinde 1 yıllık uzatılmış garanti de hediye.

1000 TL değerinde indirim kuponu: AMB14SPR1000 -1000 TL Kupon

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

>> Kampüsün Şampiyonları C55 ve C53 realme’de!