Huawei için zor günler başladı

FCC huawei ve zte

Çin’in en büyük akıllı telefon üreticisi konumunda yer alan Huawei için zor günler kapıda diyebiliriz. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.

Yaklaşık olarak 2 senedir ABD ve Çin arasında ticari bir gerilim söz konusu. Özellikle ABD cephesinden hayli sert hamleler geliyor. Hatırlanacağı üzere Trump hükümeti ABD merkezli tüm şirketlere Huawei’yle ticareti yasaklamıştı.

Bu yasak sonrasında Google Huawei’nin cihazlarını Android listesinden çıkarmıştı. 16 Mayıs 2019 öncesinde satışa sunulan telefon ve tabletlerin güvenlik ve uygulama güncellemelerini almaya devam edeceği, yeni çıkan modellerin ise Google servislerinden mahrum olacağı açıklanmıştı.

Huawei için lisans süresi doldu

Trump hükümeti, Huawei’nin ABD merkezli şirketlerle ticaret yapabilmesi için geçici lisans vermiş ve bu lisansı süre dolmak üzereyken 2 kez uzatmıştı. Lakin geçtiğimiz gün süresi dolan geçici lisans yenilenmedi.

huawei

Dolayısıyla artık Huawei’nin ABD merkezli şirketlerle ticari ilişkiler kurması legal değil. Peki bu ne anlama geliyor? Kısaca özetlememiz gerekirse artık Huawei’nin cihazları Google güncellemelerini alamayacak. En azından 16 Mayıs 2019 sonrasında çıkan cihazlar güncellemeleri alamayacak. Öncesinde çıkan cihazlar içinse kısmen sorun yok diyebiliriz.

Kısmen diyoruz çünkü Huawei tarafından Google’a yollanan güncellemeler onaylanmazsa yine yayınlanmayacak.

Görünen o ki Huawei’nin kendi App mağazasından da öte kendi işletim sistemini yayınlaması gerekiyor. Çünkü önümüzdeki dönemde Huawei’yi daha zor günler bekleyecek gibi görünüyor.

Samsung Galaxy S21 özellikleri sonunda netleşmeye başladı