Honda Türkiye’deki fabrikasını kapatıyor!

Honda

Japon otomotiv devi Honda, ülkemizdeki yeni otomobil satışlarının düşmesi ve pazarın daralması nedeniyle Kocaeli’ndeki fabrikasını kapatmaya karar verdi. İşte detaylar.

1992 yılında kurulan Honda Türkiye A.Ş. 1997 yılından beri Kocaeli’ndeki fabrikasında markanın popüler C segmenti sedan modeli Honda Civic’i üretiyor. Ülkemizde üretim yapan Renault, Fiat, Toyota ve Hyundai’nin de dahil olduğu beş büyük otomobil devinden biri. Geçtiğimiz yılın tamamında yani Ocak-Aralık döneminde toplamda sadece 28.661 sıfır otomobil satabilen Japon markası ülkemizdeki yıllık toplam sıfır otomobil satışının %4.6’sını karşılayabildi.

Bu rakam başlangıçta düşük gözükebilir. Ancak 2018 yılında ülkemizde 620.937 adet sıfır otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Bir önceki yıl totalde 1 milyona yürüyen pazar bir yıl içinde 1/3 oranında daraldı ve satışlar yaklaşık olarak %35 düştü. Honda ise popüler sedanı Civic’e olan ilginin % 8.5 artmasıyla yılı bir şekilde kapattı. Civic ise 2018’de Türkiye’nin dördüncü en çok satan otomobili oldu.

Honda, Türkiye’de tutunamayacağına Ocak ayı sonunda ikna oldu!

Geçtiğimiz Ocak ayında da son 6-7 aydır olduğu gibi sektörün üzerindeki kara bulutlar bütün kasvetiyle dolaşmaya devam etti. Mart ayının sonuna kadar uzatılan ÖTV indirimleri tek başına sektörü canlandırmaya yetmedi. 2019 model yılı ile gelen otomobillerin yüksek fiyat etiketleri ve yüksek faiz oranları kullanıcıları sıfır otomobillerin yanına yaklaştırmadı. Ocak ayında genel otomobil pazarı %59 daralmasıyla beraber Honda’nın satışları da %40 düştü.

Volkswagen Transporter artık Türkiye’de üretilecek!

Geçtiğimiz Salı günü üzücü bir açıklamada bulunan Japon otomotiv devi Türkiye’deki montaj fabrikasını 2021 yılına kadar kapatacağını söyledi. Bunun üretim kapasitelerinin iyileştirilmesine yönelik küresel bir yapılanmanın parçası olduğunu belirten Honda aynı zamanda Civic’in hatchback varyantını üreten Swindon-İngiltere’deki fabrikasını da kapatacağını söyledi. Belli ki istemeyerek de olsa alınan bu karar 1997 yılından bu yana yaklaşık 22 yıldır ülkemizde üretilen bu popüler sedanın yaşam döngüsünün sona ereceğini gösteriyor. Bundan daha da kötüsü halihazırda yılda 50.000 otomobil üreten Honda, Kocaeli’ndeki fabrikasında yaklaşık 1.000 kişiye de istihdam sağlıyor. Yani önümüzdeki 2 yıl içinde mühendis, teknisyen ve montaj işçilerinden oluşan 1.000 kişi işsiz kalacak.

Şirket bu kararın her ne kadar Türkiye ekonomisi ile alakası olmadığını, önümüzdeki yıllarda ağırlıklı olarak elektrikli otomobillere yatırım yapacağını, bunun için Çin, Japonya ve ABD gibi yüksek hacimli bölgelere odaklanacağını söylese de durum ortada.

Ülkemizde 2015, 2016 ve 2017 yıllarında peş peşe 1 milyon yıllık satışa yakın seyreden sıfır binek ve hafif ticari taşıt pazarı 2018 yılında 1/3 gibi ciddi bir oranda daraldı. 900 binlerde seyreden satışlar sadece bir yıl içinde 600 binlere düştü. 2019’da ise 400 binlere kadar gerileceği ön görülüyor.

Ekim 2018 sonunda gelen Aralık 2018 sonunda 3 daha uzatılan ÖTV ve KDV indirimleri tek başına bu işin altından kalkamadı. Bir şekilde faiz indirimine gitmesi şart. Çünkü ülkemizdeki sıfır otomobillerin yaklaşık %95’i banka kredisi ile alınıyor.

Gerçek şu ki ülkemiz otomotiv sektörü hızla kan kaybediyor. Eğer müdahale edilmezse pazar daralmaktan öte gidebilir ve çökebilir. Umarız böyle bir felaket yaşanmaz. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, OYAK-Renault Otomobil Fabrikaları, Hyundai Assan İzmit Fabrikası ve Sakarya Toyota Fabrikası da Honda Türkiye Fabrikası gibi kapanmaz. Türkiye otomotiv sektörü yakın zamanda eski verimli ve hareketli günlerine geri döner.

Honda