Kasım ayında Türkiye’de en çok satan 10 otomobil markası!

otomobil

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) geçtiğimiz günlerde 2018 yılı Kasım perakende satış raporunu yayınladı. Bizlerde hiç vakit kaybetmeden sizler için Kasım ayında Türkiye’de en çok otomobil satan 10 markayı derledik. İşte detaylar.

Ekim ayının son günlerinde 1600 cc motor hacminin altındaki binek otomobillere gelen 15 puanlık ÖTV indirimi ve hafif ticari araçlardan alınan KDV’nin % 18’den % 1 indirilmesi yılın son aylarında ülkemizdeki sıfır otomobil pazarını bir hayli canlandırdı. Tabii bu durumda hurda teşviki ve birçok markanın Kasım ayına özel 15 aya varan vadelerle ve % sıfır faiz avantajı ile sağladığı kredi imkanları da oldukça etkili oldu.

Tüm bunların etkisiyle Kasım 2018’de Türkiye genelinde 46,204’ü binek otomobil olmak üzere toplamda 58.204 adet sıfır araç satıldı. Bu rakam geçtiğimiz Ekim ayındaki satış rakamlarının yaklaşık 3 katı.

Audi, Volkswagen ID hatchback’e rakip çıkarıyor!

1600 cc altındaki araçlara gelen ÖTV indirimi satışlardaki dengeleri bir hayli değiştirdi. Büyük ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen kullanıcılar daha çok 1600 cc altındaki araçlara yöneldi. Hal böyle olunca Kasım ayı itibariyle 1600-2000 cc aralığında ve 2000 cc üstünde motor hacmine sahip otomobiller pek tercih edilmez oldu. Öte yandan ülkemizdeki sıfır otomobil pazarında dizellerin payı da % 58’lere kadar geriledi. Tahmin ediyoruz ki bu durumda benzin ve motorin arasındaki litre başına fiyat farkının 10-15 kuruşa kadar kapanması kayda değer bir etken olabilir.

Son olarak Kasım 2018 satışlarının büyük bir çoğunluğunu motor hacimleri genellikle ÖTV indirimi kapsamına giren ve MTV vergileri daha uygun olan A, B ve C segmenti binek otomobillerin oluşturduğunu belirtmiş olalım ve sizleri Kasım 2018’in en çok satan 10 otomobil markası ile baş başa bırakalım.

İşte Kasım ayında Türkiye’de en çok otomobil satan 10 marka!