Teknoloji her ne kadar farklı boyutlara ulaşırsa ulaşsın hologram animasyonlar üretmek her zaman kolay olmuyor. Southampton’daki araştırmacılar, seyircilerle hem konuşabilen hem de onlarla etkileşime girebilen ilginç bir teknik geliştirdi.
Gerçeklik algısının en fazla bozulduğu teknolojik kategorilerden birisi de şüphesiz üç boyutlu görüntüler veya hologramlar. Bunun nedeni ise bu tür çalışmaların daha çok sihir gibi yapılmasından kaynaklanıyor. İnsan gözünün aldatılmasına dayalı olan bu tür teknolojiler geleceğin en önemli çalışma alanları içerisinde yer alıyor.
Hologram animasyonlar hoparlör yardımıyla yapılıyor
3 boyutlu alanın üstünde ve altında konumlandırılan toplamda 512 adet küçük hoparlör kullanarak tıpkı bir ekran gibi hareket eden ortam yaratıldı. Böylece sadece ses dalgaları ile hologram yapmak mümkün oluyor.
Cihaz, merkezinde bulunan 2 mm büyüklüğündeki topu hareket ettirme üzerine kurulu ve bunu yapmak sadece bazı küçük el hareketlerine bağlı. Algılayamadığı ışık hareketleri sayesinde cihaz farklı şekillerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Böylece hologram yalnızca ses ile hareket ettiriliyor. Top yeterince hızlı hareket ederse de (saniyenin onda biri sürede 32 km) böyle bir hızda beyin nesneyi takip edemeyeceği için ortaya hareketli 3D görüntüler çıkıyor.
Bu tür hologram programlarının en önemli avantajlarından birisi de hiç şüphesiz dokunma hissini vermesi. Görüntüye dokunduğunuz anda hemen titrek şekillerin ortaya çıktığını görebilirsiniz. Peki sizce hologram teknolojileri yeterli seviyede mi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.