Hindistan, Apple’ın İmtiyaz Talebini Reddetti

image 6

ABD merkezli iphone ve ipad üreticisi Apple, Hindistan’da üretim birimi kurmak için hükümetten vergilere ilişkin bazı imtiyaz taleplerinde bulunmuştu.

Apple‘ın geçtiğimiz aylarda Hindistan hükümetinden istediği imalat ve onarım üniteleri, sermaye techizatı, akıllı telefon imalatı sarf malzemeleri ve gümrük vergilerinin azaltılması gibi abartılı imtiyazlara ilişkin resmi bir kaynaktan yapılan açıklamada Hindistan hükümetinin vergiler ve vergilere ilişkin imtiyazların verilemeyeceği belirtildi.

Ülkede 1 Temmuz’da yürülüğe konan mal ve hizmetler vergisi uyarınca tüm ekonomik muafiyetler kaldırıldı ve ülke çapında mallar  ve hizmetler üzerinde dört aşamalı tek tip vergi çıkarıldı. Ayrıca tüketim, hizmet vergisi ve KDV de dahil olmak üzere bir düzine vergi tekrar gözden geçirildi.

Şirket maliyetlerini düşürmek isteyen Apple, akıllı telefon pazarının Dünyada en hızlı büyüdüğü yer olan Hindistan’da bir üretim birimi kurmak istiyor. Bununla birlikte şirket, tek başına cihaz üretmiyor ancak diğer üreticiler ile birlikte bu işi yapabiliyor. Ürünlerini ise Çin, ABD,  Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde kendine ait parakende mağazalar aracılığı ile satıyor. Hindistan’da ise  kendine ait mağazası bulunmayan şirket ürünlerini Redington, Ingram Micro gibi distribütörler aracılığı ile satabiliyor.

Şu anda yaklaşık 90 teknoloji şirketi ülkede üretim yapıyor.