‘Güvende Değiliz!’

system failure

Bilişim dünyasının önemli isimleri arasında yer alan avukat Yasin Beceni, ülkemizdeki siber güvenlik önlemlerinin yetersizliğinin altını çizdi.

Amerika Birleşik Devletleri, kendisine başka ülkelerden yapılan siber saldırıları savaş nedeni sayacak kadar ciddi. Batı Avrupa ülkeleri ise güvenlik yazılımlarına milyarlarca dolar harcıyor. Ne var ki ülkemiz, korsan yazılım cenneti konumunda ve halkın yüzde 60’dan fazlasının “Korsan işletim sistemi ve yazılım” kullandığı savunuluyor.

Bu duruma dikkat çeken Yasin Beceni, şu ifadeleri kullanarak, durumun vahamiyetini gözler önüne serdi: “Bu da ister istemez belirli tehditleri beraberinde getiriyor. En önemlilerinden biri de siber korsanlık. Bu konu bilgi ve iletişim teknolojilerindeki lisanssız yazılım ve orijinal olmayan donanım kullanımı ile yakından ilgilidir. Sistemlerini güvenli tutabilmesi için de kullanılan yazılım ve donanımların güncellenmeleri sağlanmalıdır. Eğer bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapılır, yazılım ve donanım yatırımına önem verilmezse, siber korsanlara davetiye çıkarılmış olunur.. Bu da kendi içinde bir riski de beraberinde getirmektedir.”

http://images.scroll.com.tr/2012/08/gauss_vir%C3%BCs-600x318.jpeg

“Kritik sektörlerde ülkenin amiral gemisi niteliğinde olan şirketler, bilgi ve iletişim teknolojilerinde siber güvenlik uygulamalarını hayata geçirmek, lisanslı yazılım ve orijinal donanım kullanmak konusunda zorunlu tutuluyorlar. Çünkü biliyorlar ki, eğer bu büyük şirketler bir gün siber saldırı ile karşı karşıya kalırlarsa ekonomik faaliyetlerin ve sosyal yaşamın dengesi bozulur ve ülke ekonomisi büyük bir kriz içerisine girer.”

Beceni 19 Ekim 2013’de de korsan kullanım hakkında şöyle konuşmuştu: “Eğer siz lisansız yazılım ve orijinal olmayan donanım kullanarak üretim yapıyorsanız ve bu ürünü ABD’ye ihraç etmeye niyetleniyorsanız ticaretiniz doğrudan engellenebiliyor. Kısacası ürünlerinizin ABD’de dolaşımı ortadan kalkıyor. Bunun yanı sıra itibar ve ticaret kaybına uğruyorsunuz.” şeklinde konuştu.