Bu virüs Mac’leri kripto madenciliği için kullanıyor!

123 5

macOS’yi hedef alan yeni bir kripto madenciliği virüsü keşfedildi. Bu virüs Apple ekosistemi üzerinde yayılıyor. Güvenlik araştırmacılarının belirttiğine göre zararlı yazılım, Final Cut Pro’nun korsan sürümü aracılığıyla Mac‘lere bulaştı.

Siber güvenlik şirketi Jamf’ın raporuna göre Final Cut Pro’nun korsan sürümlerinde arka planda çalışan XMRig isimli zararlı yazılım keşfedildi. Bu virüs bulaştığı sistemi gizlice kripto madenciliği için kullanıyor. Güvenlik araştırmacıları, kötü amaçlı yazılımın Final Cut Pro dışında Adobe Photoshop, Logic Pro gibi popüler programların korsan sürümlerinde de olduğunu açıkladı.

Söz konusu virüs, Apple’ın işletim sistemini etkileyen ilk kripto madencilik virüsü değil. Benzer bir durum 2018 yılında da yaşanmıştı. Fakat yeni yazılım, eskisinden çok daha gelişmiş. Tespit edilmesi ve kaldırılması da zor. Güvenlik araştırmacıları kullanıcıların resmi uygulamaları kullanmasını, uygulamaları mağazadan yüklemesini ve cihazlarına anti-virüs programı yüklemesini tavsiye ediyor.

mac

Kripto paraların popüleritesi devam ettiği sürece bu tarz virüsleri daha çok göreceğiz. Geçtiğimiz yıllar içinde Android telefonları, Windows’lu bilgisayarları hedef alan kripto para madenciliği virüsleri ortaya çıktı. Bu tarz yazılımlar bulaştığı sistemlerin gücünü madencilik için sonuna kadar sömürüyor, hackerlara gerekli bilgileri iletiyor. Donanımın aşırı şekilde kullanılması ve gereğinden fazla güç tüketilmesi, donanımsal problemlere de neden olabiliyor. Mesela birkaç sene önce bazı Android telefonlarda pilin şişmesine kadar neden olan kripto madencilik virüsü keşfedilmişti.

Diğer yandan son dönemde hackerların en çok ilgilendikleri konuların başında ChatGPT geliyor. Kısa süre önce yayınlanan bir güvenlik raporunda Dark Web’te ChatGPT hakkındaki gönderilerin ve açılan konuların sayısında büyük bir artış olduğu belirtildi. Siber korsanlar bir şekilde ChatGPT’yi hacklemek ve ondan yararlanmak istiyor.

ChatGPT’yi silah olarak kullanmak istiyorlar! Dark Web’in en çok konuşulan konusu