Güneş Enerjisiyle Çalışan Otobüs Yollarda Geziyor!

güneş enerjisi otobüs

Güneşi bol ülkelerden olan ülkemiz, yüzde yüz yerli imkânlarla geliştirdiği teknoloji ile Türkiye’nin ilk güneş panelli otobüsünü yola çıkarmış oldu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile MAN ortaklığında tasarlanan otobüsle ilgili bilgi veren ODTÜ GÜNAM Müdürü Profesör Raşit Turan, klimasından yolcuya özel multimedya birimlerine, kablosuz internetten soğuk-sıcak su ünitelerine kadar yolcu için verilen hizmetlerdeki enerji ihtiyacının güneşten sağlanacağını ifade etti.

MAN ile birlikte tasarladıkları otobüste, üretilen enerji bir bataryada depolanarak gerektiğinde elektrikli klimanın çalışmasında da kullanılıyor.

güneş enerjisi otobüs

Otobüsün tavanındaki güneş gözleri, özel olarak tasarlanmış ve ilk olarak 2 milimetreye kadar indirilmiş durumda. Teknolojisiyle gurur duyulacak bir ürün yaptıklarını anlatan Turan; “Güneş Enerjisi, tırlarda geniş tavan alanı nedeniyle iyi bir uygulama olabilir. Bu konuda firmalardan teklifler alıyoruz.

Güneş zengini Türkiye, önderlik yapabilecek potansiyel taşıyor. Bunu takiben güneş enerjili uydu ve uçak yapmak da uzak hedefler değil” şeklinde konuştu. MAN Türkiye Üst Yöneticisi Münir Yavuz ise üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden bir firma olarak Arabistan, Dubai gibi ülkelerde güneş enerjili otobüsün hızla yayılabileceğini ifade etti.

Crytek, E3 2015’e Hazırlanıyor!