Google, 1,7 milyar dolarlık AB para cezasına karşı

Google, 1,7 milyar dolarlık AB para cezasına karşı

Google son zamanlarda aldığı cezalar ile gündemde. İşte bir yenisi daha.

Google’ın Avrupa’da ödemek zorunda olduğu ceza miktarı biraz daha azalmış olabilir. Avrupa Birliği Genel Mahkemesini, Avrupa Komisyonu’nun “çevrimiçi reklamcılıkta kötü niyetli uygulamalar” olarak tanımladığı durum nedeniyle 2019 yılında kendisine verilen 1,5 milyar Euro’luk (1,7 milyar ABD Doları) cezayı iptal etmeye başarıyla ikna etti. Financial Times’a göre Genel Mahkeme, komisyonun Google’ın rakip reklamverenleri kendi platformundan engellediği yönündeki değerlendirmesine katıldı. Ancak komisyonun, şirketin rekabete aykırı uygulamaları ne kadar süredir uyguladığını değerlendirirken “ilgili tüm koşulları” dikkate almadığını savundu.

Google, 1,7 milyar dolarlık AB para cezasına karşı

Rekabet şefi Margrethe Vestager başkanlığındaki komisyon, 2019 yılında Google’ın 2006’dan 2009’a kadar yayıncıların rakiplere ait arama reklamlarını arama sonuçları sayfalarına yerleştirmesini yasakladığını tespit etti. Kurallarını 2009’da biraz değiştirdi, ancak 2016’ya kadar bu yasaklanmadı.

Google, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Bu dava, sınırlı sayıda yayıncının web sitesine yerleştirilen salt metinden oluşan arama reklamlarının çok dar bir alt kümesiyle ilgilidir.” dedi. “2016 yılında, komisyon kararından önce bile sözleşmelerimizde ilgili hükümlerin kaldırılması için değişiklikler yaptık. Mahkemenin orijinal karardaki hataları fark etmesi ve cezayı iptal etmesinden memnuniyet duyuyoruz. Kararın tamamını yakından inceleyeceğiz.” Bu arada komisyon, yayına “kararı dikkatle inceleyeceğini ve olası sonraki adımlar üzerinde düşüneceğini” söyledi. Mahkemenin kararına hâlâ itiraz edilebilir. Ancak şimdilik ceza azaldı.

Diablo 4’ün Oyun İçi Satışları Blizzard’a Milyonlarca Dolar Kazandırdı