İrlanda’dan AB’ye: Apple’ın Bize Borcu Falan Yok!

apple

İrlanda, Avrupa Komisyonu’na Apple hakkında temyiz başvurusunda bulundu. İrlanda, Avrupa Komisyonunun Büyük Elma’ya 14,5 milyar dolarlık fatura çıkarması nedeniyle kanuni itiraz hakkını kullandı.

Öncelikle şunu belrtelim: Elbette İrlanda, Apple’ın avukatı değil. Ancak Avrupa Komisyonunun, Büyük Elma’ya İrlanda’daki ticari faaliyetleri nedeniyle 14 milyardan fazla vergi borcu çıkarması, ülkeyi harekete geçirdi. Ne olsa şirket, İrlanda’da ciddi yatırımlar yapıyor, pek çok kişiye istihdam sağlıyor ve düzenli olarak vergisini ödüyor. Avrupa Komisyonun baskısı devam ederse, Apple, zorunlu olarak çoğu ticari eylemini durdurabilir. Bu da ülkenin, sıcak para kaynaklarından birinin kaybı anlamına gelir.

Apple
İrlanda Ticaret Bakanı Mary Mitchell O’Connor

Dün toplanan İrlanda Parlamentosu, 36’ya karşı 93 oyla, Avrupa Komisyonu’na temyizde bulunma kararı aldı. Avrupa Komisyonu, dünyaca ünlü şirketin, İrlanda’da 2003 ile 2014 arasında gerçekleşen ticari faaliyetlerinde vergi usulsüzlüklerinin bulunduğunu iddia etmişti.

Hükümet yetkilileri ve kamu avukatları, şirket ile olan ilişkilerin zarar görmemesi için, Avrupa Komisyonu’na çıkarmada bulunması hedefleniyor.

İrlanda, Amerikalı şirketin, en çok yatırım yaptığı ülkelerden biri. Firmanın, ülke çapında 6000’den fazla çalışanı bulunuyor.

İrlanda Ticaret Bakanı  Mary Mitchell O’Connor, “Bu tür anlamsız korkutmalarla, yatırımların gecikmesini veya iptal edilmesini istemiyoruz. Avrupa Komisyonunun, işlerimize karışmasını da doğru bulmuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonun, birkaç hafta önceki kararından sonra Apple Yönetim Kurulu Başkanı Tim Cook, “Bize kesilen ceza, tamamen politik bir saçmalıktır.” açıklamasında bulunmuştu.

Twitter Kullanıcılarının, iPhone 7’ye Tepkisi!