Google, DeepMind yazılımını kullanarak yapay zeka yapımı görselleri gerçek görsellerden ayırt edebilecek yeni bir yöntem geliştirdi.
Şu anda genel kullanıcıya ulaşan yapay zeka teknolojileri iki koldan ilerliyor. Bir tarafta ChatGPT ve Google Bard gibi gelişmiş dil modelleri kullanıcı komutlarından yola çıkarak pek çok farklı komutu yerine getirebiliyor. Diğer tarafta ise Midjourney ve Stable Diffusion gibi programlar, yazılı komutlardan yola çıkarak son derece ilgi çekici görseller ve hatta videolar ortaya çıkarıyor. Yapay zekanın görsel üretimi için kullanıldığı bu programlar son derece etkileyici işlerin ortaya çıkmasına vesile olsa da beraberinde ciddi riskleri de getiriyor.
Hatırlarsanız birkaç ay önce Amerikan Başkanı Donald Trump’ın tutuklanma ihtimali gündeme geldiği ilk dönemde, Donald Trump’ın polis tarafından göz altına alındığını gösteren görseller sosyal medyaya servis edilmişti. Yapay zeka ile oluşturulan bu “sahte” görüntüler, bu programlara aşina olanlar tarafından hemen sahte olarak algılanmış olsa da, bu konuda çok bilgili olmayan ciddi bir kesim bu görselleri gerçek gibi algıladı. Bu da sosyal medyada ciddi bir bilgi kirliliğine sebep oldu. Bu ve benzeri durumların gelecekte tekrar yaşanmaması için, Google ve Meta gibi şirketler yapay zeka yapımı görselleri ayırt edecek algoritmalar geliştirmeye çalışıyor. Görünüşe bakılırsa Google bu yolda önemli gelişme kat etmiş.
BBC tarafından paylaşılan bilgilere göre Google, yapay zeka tarafından üretilen görselleri, el yapımı dijital görseller ayırt edebilmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yeni yöntem, AI tarafından üretilen görsellerin hızlıca tespit, bu şekilde etiketlenmesini kolaylaştıracak. Bu da internet kullanıcılarının bu görseller hakkında daha net şekilde bilgilendirilmesini sağlayacak. Google DeepMind’ı kullanan bu yeni yöntem oldukça etkili olsa da şimdilik kusursuz olmadığı ve zaman zaman bazı AI yapımı görselleri gözden kaçırabileceği söyleniyor. Bu yüzden Google bu algoritmayı daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.