Google ve Meta algoritmaları hakkında rapor verecek

Google ve Meta algoritmaları hakkında rapor verecek

AB, çevrimiçi dünyayı denetlemek için başka bir eyleme imza attı. Artık Google, Meta ve diğer platformlar algoritmaları hakkında rapor vermek zorunda kalacak. İşte detaylar.

Saatlerce süren müzakerelerin ardından Cumartesi sabahı erken saatlerde, teknoloji şirketlerini platformlarında görünen içerik için daha fazla sorumluluk almaya zorlayacak olan Dijital Hizmetler Yasası veya DSA’nın geniş şartları üzerinde anlaşıldı. Artık Google, Meta ve benzeri platformlar algoritmalarının nasıl çalıştığı hakkında bilgi vermek zorunda kalacak. Yeni yükümlülükler arasında yasa dışı içeriğin ve ürünlerin daha hızlı kaldırılması, kullanıcılara ve araştırmacılara algoritmalarının nasıl çalıştığının açıklanması ve yanlış bilgilerin yayılmasına karşı daha sıkı önlemler alınması yer alıyor. Şirketler, uyumsuzluk nedeniyle yıllık cirolarının yüzde altısına kadar para cezasına çarptırılacak.

Google ve Meta algoritmaları hakkında rapor verecek

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “AB’deki tüm çevrimiçi hizmetler için temel kuralları yükseltilecek” dedi. “Boyut ne kadar büyük olursa, çevrimiçi platformların sorumlulukları da o kadar büyük olur.” Bloğun teknoloji düzenlemesinin çoğuna öncülük eden Avrupa Rekabet Komiseri Margrethe Vestager, yasanın “platformların hizmetlerinin topluma ve vatandaşlara karşı oluşturabileceği risklerden sorumlu tutulmasını sağlayacağını” söyledi.

Mevzuat sadece AB vatandaşları için geçerli olsa da, bu yasaların etkisi dünyanın diğer bölgelerinde de kesinlikle hissedilecek. Küresel teknoloji şirketleri, içeriği denetlemek için tek bir strateji uygulamanın daha uygun maliyetli olduğuna karar verebilir. AB’nin nispeten katı düzenlemelerini kıstas olarak alabilir. ABD’deki milletvekilleri Big Tech’i kendi düzenlemeleriyle dizginlemek isterken, ilham almak için şimdiden AB’nin kurallarını aramaya başladılar. Google dahi bu işlemlere tabi tutulacak.

Twitter bir durum güncelleme özelliği deniyor