Google, Stadia’nın yerini laptoplarla dolduruyor

Google Stadia, 10 yeni bağımsız oyun alıyor

Bulut oyun servisi Stadia’yı kapatma kararı alan Google, bunun yerine bulut oyun servislerine özel olarak hazırlanmış laptoplar çıkarmaya hazırlanıyor.

Bildiğiniz gibi Google geçtiğimiz ayın sonunda bir açıklama yaparak, bulut oyun platformu Stadia’nın çok yakında kapanacağını duyurdu. Stadia’nın 18 Ocak 2023’te faaliyetlerini son vereceğini açıklayan şirket, bu sürpriz kararıyla bulut oyun dünyasından çekildiğini düşündürdü. Ancak görünen o ki Google’ın bu alandan çekilmeye niyeti yok. Şirket sadece strateji değiştiriyor. Amerikalı teknoloji devi, kendi bulut oyun servisini kurmak yerine bu dünyanın donanım tarafına geçiyor.

Stadia’nın kapanacağının duyurulmasının üzerinden daha bir ay bile geçmemişken Google, “dünyanın bulut oyunları için hazırlanmış ilk laptopları” dediği yeni Chromebook modellerini duyurdu. Şirket, bulut oyun servisleri üzerinden oyun oynayacak kullanıcılara özel olarak hazırlanan bu laptopları; Acer, ASUS ve Lenovo ile işbirliği içinde geliştirdi.

Google Stadia yerine laptop

Bulut oyun servislerinde oyun oynamaya uygun şekilde dizayn edilen Acer Chromebook 516 GE, ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip ve Lenovo Ideapad Gaming Chromebook, 1600p çözünürlükte 120Hz yenilenme hızı sunuyor. Her üç laptopta da üç boyutlu (immersive) ses sistemi ve WiFi 6 veya 6E internet bağlantısı yer alıyor. Bildiğiniz gibi bulut oyun sistemleri için kesintisiz ve yüksek performanslı bir internet bağlantısı büyük önem taşıyor.

12. nesil Intel i5 veya i7 işlemciden güç alacak olan Acer Chromebook 516 GE, 650 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. 12. nesil i3 ya da i5 yonga setinden güç alan Lenovo Ideapad Gaming Chromebook ise 599 dolardan başlayan fiyatlarla raflardaki yerini alacak.

iPhone 14 Plus beklentileri karşılayamadı