Google Sansüre Karşı Harekete Geçti!

googleuproxy

Türkiye’de son dönemlerde medyanın gündeminden düşmeyen internet yasasına karşı Google’den yeni bir hamle geldi. Her nerede olursanız olun sansürsüz bir şekilde internette dolaşma imkânı sunan UProxy’nin beta sürümünü duyuran Google, bu sayede sansürün önüne geçmeyi amaçlıyor.

googleuproxy-650x330

Sadece Google Chrome ve Firefox web tarayıcıları ile çalışabilecek UProxy’nin aracılığıyla herhangi bir internet kullanıcısı ABD veya İngiltere’deki arkadaşlarının internet sunucularına bağlanarak internette özgürce dolaşabilecekler. Zira internet yasalarının en geniş olarak tutulduğu ülkeler bunlar.

Bu uygulama ile beraber güvendikleri arkadaş listelerindeki kişilerin bağlantılarını kullanacak olan internet kullanıcıları devletin gözetiminden de uzak kalmış olacak.

Yaratıcıları Washington Üniversitesi bilim insanları ile Brave New Software şirketi, uygulamayın beta sürümünün test edildiğini açıkladı. UProxy’nin her internet kullanıcısının rahat bir şekilde kullanabileceği gibi tasarlandığını açıklayan Google, devletlerin sansür uygulamalarını aşabilmek için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç olmayacağını da belirtti.

Jared Cojen (Google Ideas Yöneticisi) Time dergisine şunları aktardı;

Dünyada milyarlarca insan kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olmadıkları ortamlarda yaşıyor. Biz onlara bizim sahip olduğumuz internete ulaşma imkânını sunmak istiyoruz. Kullanıcılarımıza karşı sorumluluklarımız olduğundan bahsediyoruz. Kuzey Kore, İran, Suriye ve Küba gibi ülkelerdeki kullanıcılarımıza karşı da bir sorumluluğumuz var. Ve bu ülkelerde karşı karşıya olunan güçlükler çok daha büyük dedi.