Google’ın, kullanıcıların cihazlarında daha hızlı pil tüketimine ve daha yüksek ağ kullanımına neden olan 16 uygulamayı Google Play Store’dan kaldırdığı bildirildi.
Bir güvenlik firması tarafından tespit edilen uygulamaların, gerçek bir kullanıcı görünümüne bürünerek reklamlara tıklamak için arka planda web sayfalarını açarak reklam sahtekarlığı yaptığı iddia edildi. Uygulamalar, Google Play Store’dan kaldırılmadan önce güvenlik firmasına göre toplam 20 milyon kullanıcıya sahipti.
Hazırlanan raporlar ile beraber McAfee tarafından tespit edilen 16 uygulamayı Google Play Store’dan kaldırdı. Daha önce Android akıllı telefon ve tabletlere indirilebilen uygulamalar, güvenlik firmasına göre kullanıcıların QR kodlarını taramalarına, cihazın flaşını meşale gibi açmalarına veya çeşitli ölçümleri dönüştürmelerine olanak tanıyan yardımcı uygulamalar olarak listelendi.
Kaldırılan uygulamalar listesi, “utility” apps such as BusanBus, Joycode, Currency Converter, High-Speed Camera, Smart Task Manager, Flashlight+, K-Dictionary, Quick Note, EzDica, Instagram Profile Downloader, and Ez Notes şeklinde listelendi.
McAfee, bu tarz uygulamaların kullanıcıya uyarmadan, telefonlarında bir takım işlemler yaptığını bu sebeple kullanıcıların hem bilgilerine erişmesi hem de cihazın kullanım ömrüne etki ettiğini iletti. Bunun, bir tür reklam sahtekarlığı olan bu reklamlarla etkileşimi yapay olarak artıracak.
Google, Ars Technica’ya Play Store’daki tüm uygulamaların kaldırıldığını ve Play Protect’in bu uygulamaları kullanıcıların cihazlarında engellediğini söyledi. Ancak McAfee’nin, uygulamalar yüklendikten sonra uygulamaların ek kod indireceğini bildiren raporu, Google’ın Play Store’daki korumalarını atlamayı başardıklarını gösteriyor.
Samsung Display, çalışmalarını QD-OLED teknolojisine kaydırıyor