Google Lens artık Video ve Sesle Arama yapmanıza olanak tanıyacak

gge

Google, Mayıs 2024’te I/O etkinliği sırasında duyurduğu Google Lens için sesli ve görüntülü arama yeteneklerini geliştiriyor. Bu yeni özellikler, kullanıcıların görsel aramayı sesle destekleyerek deneyimlerini daha kolay ve hızlı hale getirmeyi amaçlıyor.

Google Lens ile gelen bu özellikler Android ve iOS platformlarında Search Labs aracılığıyla kullanıma sunulmuş durumda, ancak şu an için sadece İngilizce sorgularla çalışıyor. Yeni sesli arama özelliği, Google Lens kullanıcılarının bir nesneye odaklanıp sesli komutlar vererek doğrudan AI destekli sonuçlar almasını sağlıyor. Örneğin, bir akvaryumda balıkları gözlemleyen bir kişi, telefonunu sergiye doğrultup Google Lens’i açabilir, ardından deklanşöre uzun süre basarak sesli sorular sorabilir. “Neden birlikte yüzüyorlar?” gibi bir soruya Google Lens, Google Gemini modelini kullanarak yanıt veriyor.

Google Lens

Videolu Arama Yeteneği

Bu gelişme, özellikle videolu arama yeteneğiyle dikkat çekiyor. Kullanıcılar, telefonlarını hareketli nesnelere tutarak, nesnelerin nasıl hareket ettiğini gösterip buna göre sorular sorabiliyor. Bu, Lens’in sadece sabit görüntüler değil, hareketli videolardaki nesneleri de analiz edebilmesini sağlıyor. Özellikle doğal yaşam gibi sürekli değişen ortamlarda oldukça kullanışlı bir özellik olacağa benziyor.

hh3

Teknoloji ve AI Desteği

Google’ın mühendislik başkan yardımcısı Rajan Patel, bu özelliğin arka planında yatan teknolojiyi açıklıyor. Videoyu bir dizi görüntü karesi olarak yakalayan sistem, mevcut bilgisayar görüş tekniklerini kullanıyor. Bu süreçte, görüntüler sırayla analiz edilip, Google Gemini modeline dayalı olarak yanıtlar oluşturuluyor. Yani, arama sonuçları web’deki ilgili bilgilerle desteklenerek oluşturuluyor.

Bu yeni özellikler, Google Lens’in görsel ve sesli arama yeteneklerini genişleterek kullanıcıların daha dinamik ve interaktif bir şekilde bilgiye ulaşmasını sağlıyor. Search Labs’ta “AI Overviews and more” deneyimine katılarak bu yeni yetenekleri deneyimlemek mümkün.

Galaxy A16’nın hem 4G hem de 5G modellerinin özelliklerini ortaya çıktı