Yapay Zeka Kendi Dilini Geliştirince Kapatıldı

ai digital voices

Facebook’un yapay zeka projesi, kendi dilini geliştirip komutların dışına çıkmaya başlayınca apar topar kapatıldı. İşte kontrolden çıkan sistemin detayları!

Son dönemde yapay zekaların sık sık fişinin çekildiğine tanık oluyoruz. Komutların dışına çıkıp kendi kararlarını alan sistemler, insanların istekleri dışında hareket etmeye başlıyorlar. İşte onlardan biri daha.

Facebook Yapay Zeka Geliştirme Departmanı Şaşkın

Geliştirilen robotlar, bir anda aralarında daha önce olmayan yeni bir dile konuşmaya başladılar. Durum karşısında şaşkına dönen Facebook ekibi, botların nasıl bunu yaptığını henüz çözebilmiş değil. Ancak botların aralarında ne konuştuklarını çözdüler. Ekip olayın üzerinde araştırmalarını sürdürüyor.

Elon Musk ile Zuckerberg Arasında Tartışma Olmuştu

Zuckerberg, Musk’ın yapay zeka konusundaki çekincelerini anlamadığını belirtmişti. Elon Musk ise attığı tweet’te Mark’ın konuyla ilgili “sınırlı” bilgi sahibi olduğunu söylemişti. Yaşanan olayların ardından ikiliden herhangi bir açıklama gelmedi.

Robotların Aralarında Geçen Konuşma da Çözüldü

Facebook ekibi, yoğun uğraşlar sonucu konuşulan dili çözdü ve robotların aralarında konuştukları şeyi keşfetti. Konuşma içeriğinden ilk bakışta çok mantıklı bir şey elde edilebilmiş değil. Bob isimli robot, her şeyi yapabileceğini söylüyor. Alice ise “top”lardan bahsediyor. Sohbet çok mantıklı değil. Fakat robotlar arasında başka bir şifreli konuşma daha var mı, şimdilik bilinmiyor.

Bilim Kurgu Filmleri Gerçek mi Oluyor?

Yapay zekalar yakın gelecekte insan hayatını çok kolaylaştıracak olsa da, tamamen bağımsız düşünme yetenekleri onları tehlike bir hale getiriyor. Bu sistemlerin kendi kendilerine daha da gelişip kontrolden çıkabilecekleri düşünülüyor. İnsanlara bu işten bir zarar görür mü bilemiyoruz fakat önümüzdeki aylarda ilginç gelişmelerin yaşanmaya devam edeceğinden eminiz.