Gold Bilgisayar battı mı? İflasın ertelenmesine karar verildi mi?

Gold Bilgisayar iflasın ertelenmesi

#İŞBİRLİĞİ

Gold Bilgisayar iflas edecek mi sorusu son günlerde gündemden düşmüyor. Detaylarıyla Gold Bilgisayarı nelerin beklediğini inceliyoruz.

Türkiye’nin en büyük teknoloji mağazalarından olan Gold Bilgisayar ve beraberindeki şirketler iflas tehlikesiyle karşı karşıya. Farklı kaynaklarda şirketin sermayesinin büyük bir kısmının kurtarılabilir olduğu yazılı. İddiaya göre Gold Bilgisayar hala kurtarılabilir durumda. Henüz şirket tarafından resmi bir açıklama gelmemiş olsa da artık söz mahkemede.

Konu sadece Gold Bilgisayar mağazaları ile ilgili değil. Beraberinde “hizlial.com”, “sanalpazar.com” siteleri de Gold bünyesinde bulunan şirketlerden. Süreç çok sayıda şirketi ilgilendiriyor. Gold bünyesindeki şirketler şu şekilde:

  • Gold
  • Gold Teknoloji Marketleri
  • HizliAl.com (Trend Mağazacılık ve İnternet Hizmetleri)
  • Metro Elektronik
  • GSA Saat
  • Pegasus Bilgi Teknolojileri
  • GTA Tekstil
  • Nova Elektronik

Gold’un mali sıkıntısının altındaki nedenler

Çok sayıda kaynakta yer alan bilgilere göre ortadaki maddi sıkıntı sadece Gold ile sınırlı değil. Yüksek döviz kuru, taksit sınırlandırması gibi sorunlar beraberinde satışların azalmasına sebep oldu. Bazı kaynaklar tüm teknoloji marketlerinin mali zorluklar içerisinde olduğunu iddia ediyor. Gold özelinde ise borcun 390 milyon TL olduğu iddia ediliyor.

Gold Bilgisayar iflasın ertelenmesi

İflasın ertelenmesi

İcra İflas Kanunu’na göre Gold Bilgisayar ve bağlı şirketlerin mahkemeden iflasın ertelenmesini istemesi uygun görünüyor. Yani usulen bu mümkün. Ancak iflasın ertelenmesi kararının verilebilmesi için bazı şartlar var. Kanunlarımızda “İyileştirme Projesi” olarak geçen bir projenin mahkemeye sunulması gerekiyor. Bu süreçten sonra iflasın ertelenmesi kararını vermek hakimin takdir ve yetkisinde oluyor.

Bu karar ile birlikte şirket hakkında açılan her türlü borç ve icra davaları askıya alınıyor. Tüm davalarda söz konusu borç, iyileştirme projesine dahil oluyor. Ancak hukuk davaları durmuyor, devam ediyor.

İyileştirme projesi, işletmenin genel gidişatına göre borçların ödenmesi için sunuluyor. İyileştirme projesi 1+4 yıl şeklinde uzatılabiliyor. İlk etapta mahkeme 1 yıllık iflasın ertelenmesi kararı veriyor. Ardından şirketin başına mahkeme tarafından “kayyım” atanıyor. Kayyım iflasın ertelenmesine konu olan şirketlerin yönetimini devralıyor. Eğer iyileştirme projesinden sonuç alınırsa 1 yılın sonunda bu süre 4 yıla kadar ertelenip sürece devam ediliyor ve olası mağduriyetler önleniyor.

Buradaki en önemli konu iflasın ertelenmesi kararının hukumuzda bir “özel talik hali” olarak geçmesi. Yani gerçekten şirketin/şirketlerin kurtarılabilir durumda olması gerekiyor.

Gold battı diyebilir miyiz?

En çok merak edilen soru bu. Cevabımız ise hayır. Gold ve beraberindeki şirketlere iflas etti veya battı demek henüz doğru olmayacaktır. Çünkü iflasın ertelenmesi bir koruma durumudur. İflas genel olarak kontrollü tasfiyedir. Yani zaten ortada geri dönülemez bir durum varsa, mahkeme iflasın ertelenmesine karar vermeyecektir. İlk etapta atanan kayyımın incelemelerine göre süreç şekillenecektir.

Not: Sosyal medyada Gold çalışanı olduğu iddia edilen bazı şahıslar, şubelerin kısa süre içerisinde kapatılacağını iddia etmektedir. Ancak Gold tarafından resmi bir açıklama yapılmadığını önemle belirtmek isteriz.

Spigen Galaxy S7 kılıfları görüldü!