Foxconn, Iphone X’in Üretiminde Yasadışı İşçi Çalıştırıyor

Foxconn Iphone Xin Üretiminde Yasadışı İşçi Çalıştırıyor

Apple için imalat yapan Tayvan merkezli Foxconn‘un, Çin’in Zhengzhou şehrinde bulunan fabrikasındaki markanın amiral gemisi Iphone X üretim hattında öğrencilere fazla mesai yaptırdığı tespit edildi. Altı lise öğrencisi Financial Times‘a 11 saat mesai yaptıklarını açıkladı. Stajyer öğrencilerin bu denli uzun saatler çalışması Çin yasalarını ihlal ediyor.

Apple’ın üretim ortağı Foxconn, 1300 dolar değerindeki Iphone X’lerin üretimini yetiştirebilmek için stajyer öğrencileri günde 11 saat çalıştırdı.

Zhengzhou fabrikasında istihdamın yılın en yoğun zamanlarda işçi ihtiyacının üç kat artmasıyla staj programları ile gelen iş gücünden de yararlanılıyor. Raporda, tespit edilen altı öğrencinin Zhengzhou Yüksek Okulu’ndan üç aylık kısa süreli stajlarını yapmak için çalıştıkları görüldü.

Apple, yaptığı açıklamada “Son denetimlerimiz sırasında Çin’deki Foxconn imalat fabrikasında fazla mesai yapan stajyer öğrenciler olduğunu gördük. Öğrencilerin gönüllü olarak çalıştıkları doğrulandı ancak fazla mesai yapmalarına izin verilmemeliydi. Bu tesisteki öğrenci staj programları kısa süreli olup iş gücünün çok küçük bir yüzdesini oluşturmaktadır. Bazı öğrencilerin fazla mesai yapmalarına izin verildiğini tespit ettiğimizde derhal harekete geçtik” dedi. Apple, uzmanlardan oluşan bir ekibi uygun çalışma standartlarına uyulmasını sağlamak için tesislere gönderdi.

Çin’de üretim merkezlerinde öğrencilerin gönüllü olarak çalışması yaygın ve yasal. Ancak haftalık çalışma saati 40 saati geçmemeli ve öğrencilerin ücretleri ödenmeli.

Yeni Jeep Compass Şubat 2018’de Satışa Sunulacak