Far Cry 6: Ubisoft, eski, ama lezzetli tarifi kullanmayı sürdürüyor

Screenshot 2

#İŞBİRLİĞİ

Far Cry serisi, şüphesiz açık dünya tasarımlı FPS markaları arasında özel bir konuma sahip. CryTek’in yarattığı ve sonrasında Ubisoft’un kârlı bir seri haline getirdiği bu isim, şu günlerde 6 numaralı üyesiyle gündemde. Kurgusal bir tropikal adada, kötü yönetimle insanları canından bezdiren bir iktidarı ortadan kaldırmalı ve bu renkli topraklara özgürlüğü getirmeliyiz. Peki bu o kadar kolay mı, değil. Ama fazlasıyla eğlenceli olduğunu söyleyebiliriz.

Far Cry 6, Yara adında, kurgusal bir tropikal adada yaşananları gözler önüne seriyor. Burası, Antón Castillo tarafından yönetiliyor, ancak insanlar tek adam yönetiminden bıkmış durumda. İşte burada da devreye Dani Rojas, yani bizim kontrol ettiğimiz karakter giriyor. Bu karakteri ister kadın, isterseniz de erkek olarak kontrol edebiliyorsunuz.

Bu arada, Antón Castillo karakterine hem görüntüsü hem de sesiyle ünlü aktör Giancarlo Esposito hayat veriyor. Esposito, dünyaca ünlü Breaking Bad dizisinin de baş kötüsüydü ve performansıyla büyük beğeni toplamıştı. Dolayısıyla, sırf onun performansını görmek için bile Far Cry 6 oynanabilir.

Büyük, hem de çok büyük!

Far Cry 6, kendinden beklenildiği üzere büyük bir haritayla geliyor. 88km2 olarak ölçeklendirilen harita, daha iyi anlayabilmeniz için Far Cry 5’in haritasından yaklaşık 3 kat daha büyük. Peki detay seviyesi nasıl diye soracak olursanız…

Haritanın büyük bir kısmını dağlık, ormanlık alanlar oluşturuyor. Deniz ve akarsuları da unutmamak gerekli. Oyunun belli başlı bölgelere ayrıldığını söylememiz gerek. Tabii kasaba ve merkezi bölgeler de mevcut. Fakir halktan silahlı askerlere, ufak tavşanlardan heybetli atlara kadar farklı detayların olduğunu söylemek mümkün.

İster at sürün, ister araba, isterseniz de helikopter!

Böyle büyük bir haritayı kat etmek kolay değil. Zaman zaman gezip tozmanız gerekiyor, ki bunlar genellikle eğlenceli. Ufak tefek özel detaylar keşfedebilirsiniz. Çoğu zaman araba kullanıyorsunuz, ki kullanabildiğiniz arabalarda hem görünüm hem de özellikler olarak geliştirmeler yapabilirsiniz. Deniz ve ufak suların olduğu noktalarda kayık, jetski gibi araçlar kullanabiliyorsunuz. Dağlık ve ormanlık alanlarda da at sürebilirsiniz.

Ve evet, farklı modellerde helikopterler de kullanabiliyor, hem mesafeyi kısaltıyor hem de hava saldırıları gerçekleştirebiliyorsunuz. Tabii siz havadayken “hava sahası ihlali” uyarısıyla defalarca kez karşılaşmanız ve saldırılara maruz kalmanız muhtemel. Neyse ki space tuşuna basarak paraşütünüzü aktifleştirebiliyor ve güvenli inişler gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bir de mini not olarak, uzak bir görev noktasına gitmek için mutlaka kendiniz sürüş yapmanız gerekmiyor. Shift tuşuna bir kez basarak otomatik sürüşe geçiş yapabiliyorsunuz. Bir bölgeyi açtıktan sonra oraya “fast travel” yani hızlı seyahat özelliğiyle de saniyeler içinde gidebiliyorsunuz.

Doğru görev takibi önemli

Oyuna başladığınızda, haritada bazı noktaların yavaş yavaş belirdiğini fark edeceksiniz. Bu noktaların yanında, seviye değerleri de yazıyor. Örneğin, oyuna ilk seviye olarak başlıyorsunuz ve bu seviyedeyken 5 seviyeli bir noktaya gidip saldırı düzenleyemezsiniz. Bu, bir nevi intihar olacak ve oyundan alabileceğiniz keyfi düşürecektir. Dolayısıyla, görevleri o anki imkânlarınız doğrultusunda seçerseniz daha fazla keyif alabilir ve oyunda daha kolay ilerleyiş sağlayabilirsiniz.

Siz görev yaptıkça karakterinizin de seviyesi gelişim gösteriyor. Etrafı gezdiğinizde ekstra detaylar bulabiliyorsunuz, böylece hem karakterinizin görünümünde hem de kullanabileceği silahlarda düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Zehirli bir ortama karşı koruyucu maske, zırhlı askerlere karşı zırh delici mermi gibi detaylar, sizi avantajlı konuma getiriyor. Yani “önüme düşman çıktı, vurayım” mantığı değil de, “doğru zamanda doğru ekipmanlar” seçerek hareket etmelisiniz. Bu tip ufak tefek stratejik hareketler güzel.

Far Cry 6: Ubisoft, eski, ama lezzetli formülü kullanmayı sürdürüyor

Peki ama tam olarak neler yapıyoruz?

Far Cry 6’nın görev sistemi aslında önceki oyunlardan çok da farklı değil. Kısaca, bir nevi “tutan mevcut formülün kullanılması” durumu söz konusu. Örneğin…

Büyük bir harita ve bu haritanın bölgelere ayrıldığından, her noktanın farklı seviyelerde zorlayıcı olduğundan söz edelim yine…

Mesela sizden bir askeri bölgeyi ele geçirmeniz ve sonrasında yönetimi direnişçi arkadaşlarınıza vermeniz istenebilir. Ya da bir kontrol noktasına pusu kurup yönetimi ele geçirebilirsiniz. Bazen bir hapishane baskınına giderek arkadaşlarınızı kurtarabilir, bazen de direniş için önemli olabileceğini düşündüğünüz kişileri arayışa çıkabilirsiniz. Evet, önceki FC oyunlarından çok da farklı değil, ama hâlâ zevkli olduğunu da söylemeliyiz.

Görevleri yapış biçimleri de genellikle size bırakılmış. Gizli olarak da bitirebilirsiniz, sıcak çatışmaya girerek de bitirebilirsiniz. Burada bazı tavsiyelerimiz var size…

Eğer görevi gizlice bitirmek istiyorsanız, en önemli detayın “sabır” olduğunu unutmamalısınız. Saldırıdan önce, cep telefonunuzun kamerasını X tuşuyla açarak bölgeyi taramalı ve etraftaki düşman sayısını tespit etmelisiniz. Böylece düşmanların güç seviyelerini ve hatta etraftaki güvenlik kameralarıyla alarm şalterlerini de görebilirsiniz.

Eğer sıcak çatışmaya girmek istiyorsanız, temel kural, “orta yerde durmamak” olmalı. Çünkü düşmanlarınız sürekli hareket halindeler ve zaman zaman sayı avantajını kullanarak sizi birkaç vuruşla alt edebiliyorlar. Ayrıca, sıcak çatışmaya girseniz bile alarm şalterlerini devre dışı bırakmayı ihmal etmemelisiniz. Aksi durumda, yakın konumdaki destek düşman kuvvetler de yardıma gelebiliyor. Sadece asker olarak olsa iyi, zaman zaman tank ve helikopter destekleri de geliyor. Peki bu araçları nasıl devre dışı bırakabiliriz?
Çok sıkışınca V tuşuna basın. Siz basın yahu, ne olduğunu göreceksiniz…

Bazı oyunlarda, belli aralıklarla kullanabileceğiniz, sizi o an ipten alabilecek tipte silahlar vardır. Örneğin BFG, Doom için böyle bir silahtır. Far Cry 6’da ise, sırtınıza monte edebildiğiniz bir mobil roket atarınız var. Bir anda yoğun düşman faktörüyle karşılaştınız ve hepsiyle tek tek uğraşamıyor musunuz? Bir tank ya da helikopteri mi yok etmelisiniz? V tuşuna basın ve birkaç saniye içinde her yer tuzla buz olsun. Çok keyifli gerçekten, ama bu silahı sürekli kullanamadığınızı, yalnızca çok ihtiyaç duyduğunuzda kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.

Karakterler ve müzikler çok hoş

Oyundaki önemli karakterlere gerçekten özen gösterilmiş. Örneğin, dost karakterleri göz önüne alırsak, hepsinin birer hikâyesi var ve özellikle ilk tanışma anında güzel detaylar öğreniyoruz. Giyim tarzlarından ses tonlarına kadar güzel çalışmalar yapılmış.

Karakter demişken, oyunda kontrol edebildiğimiz bir timsah bile var ve bunu düşmanlara saldırtabiliyoruz. Tanıtım videolarında gördüğümüz mini köpek, tartışmalara yol açan horoz dövüşü, müzik yaparak bağış toplamaya çalışan gruplar ve dahası…

Bir de fark ettim ki araç sürerken radyoyu kapatmıyorum. Gerçi kapatma seçeneği var mı, ona bile bakmadım. Neden derseniz, hemen her müzik, her şarkı çok hoşuma gitti ve bu da oyunu daha eğlenceli bir hale getiriyor. Görev yapmadığınız anlarda, sırf adayı arabayla gezerken bile bu müzikleri dinleyip neşelenebiliyorsunuz.

Far Cry 6: Ubisoft, eski, ama lezzetli formülü kullanmayı sürdürüyor

Etkileyici görsel kalite

Far Cry 6’nın görsel kalitesi gerçekten etkileyici. Oyunu, bir oyun laptopunda oynadık. Bileşenler şöyle:

10. nesil Core i7 işlemci, 32GB RAM, GeForce 1660Ti ekran kartı, 1TB SSD ve Windows 11 işletim sistemi.

Eğer iyi bileşenlere sahip bir PC’niz varsa, oyunun HD kaplama paketini de indirmenizi öneriyoruz. Bu sayede, maksimum görsellik mümkün olacaktır. Özellikle çevre tasarımları çok hoş. Ormanlarda gezmek bile huzur verici. Gece – gündüz döngüsü, zaman zaman yağmurun etkileri, rüzgârın etkisi gibi detayları takip etmek keyif veriyor.

Tabii ki oyundaki dünya, tropikal bir dünya. Dolayısıyla kullanılan renk paleti ve tasarımlar itibarıyla cıvıl cıvıl pastel tonlarla inşa edilmiş bir dünyada vakit geçiriyoruz.

Bir de can sıkıcı durumdan söz edelim…

Oyun, Windows 11 işletim sistemli bazı PC’lerde sorun çıkarabiliyor. Nasıl derseniz, mesela oyunu oynadınız ve kapattınız. Ertesi gün açmak istediğinizde, bir daha açılmayabiliyor. Bu konuyla ilgili internette çeşitli çözüm tavsiyeleri var, ama “açılmama” sorunu için Ubisoft’un yama yayımlaması ve net çözüm sunmasını bekliyoruz.

Son sözlere gelirken…

Far Cry 6, eğlenceli görevlerle süslü, renkli detaylarla inşa edilmiş kocaman bir dünya sunuyor size. İster yalnızca ana görevleri yaparak senaryoyu tamamlayın, isterseniz yan görevlerle oyun sürenizi artırın. Oyun, size onlarca saatlik tek kişilik senaryo deneyimi sunuyor.

Far Cry 6, bir şeyleri icat etmiyor, mevcut olan lezzetli formülü bir kez daha kullanarak oyunculara sunuyor. Büyük haritası, eğlenceli yapısı ve güzel görselleri, pek çok oyuncu için yeterli detaylar. Bunlara ek olarak, oyunda Giancarlo Esposito gibi bir aktörün canlandırdığı karakterin olması da önemli bir detay. Aksiyon tutkunları için FC6’nın ideal tercihlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Huawei Watch GT 3 akıllı saat inceleme