Facebook Haber Kaynağı için şok iddia! Aylardır yanlış çalışıyormuş

Facebook Haber Kaynağı için şok iddia! Aylardır yanlış çalışıyormuş

The Verge tarafından bildirilen bir nota göre, Facebook Haber Kaynağı sıralama algoritmasındaki bir hata meydana gelmiş. Bu hata yüzünden geçtiğimiz Ekim ve Mart ayları arasında kullanıcıların Haber Kaynakları hep yanlış bilgileri sunmuş. İşte detaylar.

Çalışanlar tarafından “büyük bir sıralama hatası” olarak tanımlanan belirtilmeyen hata, aylarca düzeltilmedi ve “Tüm Facebook Haber Kaynağı görüntülemelerinin yarısı kadarını” etkilemiş. Sorun, Facebook’un, çürütülmüş yanlış bilgilerin yanı sıra diğer sorunlu ve “sınırda” içeriklerin sıralamasını düşürmeyi amaçlayan Haber Kaynağı algoritmasını etkiledi. Ancak geçen sonbaharda, çürütülmüş yanlış bilgilerle ilgili akışlar, “yüzde 30’a kadar” artmaya başladı. Rapora göre, “Hata döneminde, Facebook’un sistemleri çıplaklığı, şiddeti ve hatta Rus devlet medyasını düzgün bir şekilde yönetmedi. Bu da Haber Kaynağı’nda hep yanlış bilgilerin dolaşmasına sebep oldu”.

Facebook Haber Kaynağı için şok iddia! Aylardır yanlış çalışıyormuş

Daha da endişe verici olanı, Facebook mühendislerinin görünüşe göre bir şeylerin çok yanlış olduğunu fark etmeleriydi. The Verge, sorunun Ekim ayında “ciddi” bir güvenlik açığı olarak sınıflandırıldığını bildirdi – ancak mühendisler “temel nedeni bulamadıkları” için 11 Mart’a kadar problemi düzeltilmedi. Olay, Facebook’un algoritmalarının kendi çalışanları için bile ne kadar karmaşık ve anlaşılmaz olduğunun altını çiziyor. Bir Facebook sözcüsü The Verge’e hatanın düzeltildiğini doğruladı ve “algoritmamız üzerinde anlamlı, uzun vadeli bir etkisi olmadığını” söyledi. Yine de, Facebook’un bir düzeltme bulmasının bu kadar uzun sürmesi, şirketin algoritmik sıralama yaklaşımını değiştirmesi yönündeki çağrıları güçlendirecek gibi görünüyor.