Esrar kullanımını tespit eden cihaz geliştirildi!

Esrar kullanımını tespit eden cihaz

Esrar kullanımını tespit eden cihaz geliştirildi. Çok yakında trafik kontrollerinde alkol kullanımının yanında esrar kullanımı da ölçümlenebilecek.

Esrar almış bir şekilde araba kullanmak, sarhoş araba kullanmak kadar tehlikeli olsa da, şu anda trafik kontrollerinde esrar kullanımı ölçümlenemiyor. Dallas’taki Texas Üniversitesi’nde yürütülen araştırmalar sayesinde esrar kullanımını tespit eden cihaz geliştirildiği açıklandı.

Shalini Prasad liderliğindeki üniversitedeki bilim adamları, tek kullanımlık test şeritleri ve kompakt bir taşınabilir okuyucu cihazı içeren bir sistem geliştiriyorlar. Her şerit iki elektrot içeriyor ve sadece esrardaki psikoaktif bileşik olan THC ile bağlanan proteinlerle kaplanıyor.

Bir kişinin tükürük numunesi bir şeride uygulandığında, bu şerit, içinden bir elektrik akımı geçiren okuyucuya yerleştiriliyor. Proteinler THC ile bağlandığında farklı nitelikler gösterdiğinden, akım numunede bileşiğin ne kadarının mevcut olduğuna göre artıyor. Bu artışı ölçerek, okuyucu kan dolaşımındaki tükürükteki ile yakından ilişkili olan THC (esrar) seviyelerini hesaplayabilir.

SpaceX Falcon 9 roketi okyanusa düştü

Test prosedürünün beş dakikadan az bir sürede gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Şimdilik test aşamasında olan bu ölçüm cihazının önümüzdeki yıllarda başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere diğer ülkelerde de kullanılacağı düşünülüyor.

Esrar kullanımını tespit eden cihaz

Alkol kontrollerinin yanında esrar kontrolünün de yapılacak olmaya başlanması yeni cezaları da beraberinde getirecek gibi görünüyor. Umarız Dallas’taki Texas Üniversitesi’ndeki bilim insanları bu portatif esrar ölçüm cihazı için çalışmalarına hız verir ve trafikte güvenlik daha da arttırılır.