Eski Android telefon almak, kullanmak güvenli mi? Nelere dikkat edilmeli?

mobil uygulama harcamaları

#İŞBİRLİĞİ

Eski bir Android telefonunuz var ve kullanmaktan memnunsunuz diyelim. Peki ya güvenlik tarafını da düşünüyor musunuz?

Günümüzde “Amiral Gemisi” olarak nitelendirilen akıllı telefonların fiyatlarında yaşanan artışlar, haliyle kullanıcıları daha uygun fiyatlı modelleri almaya itiyor. Daha uygun fiyatlı giriş ve orta seviye modelleri tercih edenler olduğu gibi, mevcut telefonunu yıllarca kullanmak isteyenler ya da uygun fiyata ikinci el telefon almak isteyenler de mevcut.

Dünya çapında akıllı telefon kullanım rakamlarına baktığımızda, Android işletim sistemli telefonların çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Haliyle Android tarafında hem model hem de fiyat çeşitliliği çok fazla ve bu sebeple ülkemizde de Android tarafına ilgi büyük. İlgi büyük tamam da, güvenlik önlemlerini de elden bırakmamak gerekli.

Android telefonunuz için hazırlanan güvenlik yamalarını düzenli bir şekilde kuruyor musunuz?

Teknoloji çağındayız. Pek çok şeyin kolaylığı olduğu gibi tehlikesi de var. Kötü niyetli kişiler, kısa aralıklarla binlerce zararlı yazılımı ortaya çıkarabiliyor ve bu yazılımlar aracılığıyla kişisel bilgilerinizden cüzdanınıza kadar size zarar vermek için pusuda bekliyorlar. Bu işe Android akıllı telefonlar tarafından baktığımızda, Google’ın kısa aralıklarla güvenlik yamaları çıkardığını görüyoruz, tabii üreticilerin de çalışmaları var. Dolayısıyla bu yamaları hiç aksatmadan, düzenli şekilde kurmanız önemli.

Eğer çok eski bir telefon kullanıyorsanız, cihazınız yeni tehlikeler karşısında savunmasız durumda olabilir ve bu durumda daha güncel bir çözüm tercih etmelisiniz. Çünkü bir süre sonra üreticiler eski modeller için destek vermeyi kesebiliyor. Neden mi? Bunun başlıca sebebi, yeni telefon satış sirkülasyonunun sağlanabilmesi. Öte yandan, eski telefonlardaki donanımsal değerler de bir süre sonra yeni yazılımsal güncellemeler için yetersiz hale gelebiliyor ve bu da bir diğer faktör.

Şunu da ekleyelim: Güvenlik güncellemesi almayan, eski tipte bir Android telefonunuz var ise, zararlı yazılım tehdidi altında olduğunuzu bilmelisiniz ve çoğu zaman telefonunuzu temizlemek, fabrika ayarlarına getirmek de size tam anlamda yardım sağlamayacaktır.

Eski Android telefon almak, kullanmak güvenli mi? Nelere dikkat edilmeli?

” Android telefonumun çok eski olup olmadığını nasıl öğreneceğim?” diye merak ediyorsanız…

Öncelikle, telefonunuzun üreticisinin çağrı merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz. Sonrasında, telefonunuzun Ayarlar başlığına giderek Yazılım detaylarına göz atmalı ve yeni bir güncelleme var mı diye kontrol etmelisiniz. Böylece telefonunuzdaki en güncel yazılım sürümünü görebilir ve bu sürümün Google üzerinden yapacağınız ufak bir araştırma neticesinde ne kadar eski olduğunu öğrenebilirsiniz. Genellikle 4-5 senelik pek çok telefona güncelleme gelmiyor.

Apple tarafına baktığımızda ise, Android’e kıyasla daha uzun süre boyunca güncelleme verebiliyor, 5 yıl gibi. Apple’ın daha az cihaz modeli olduğu için cihaz takibi ve güncelleme çalışmaları da daha kolay oluyordur muhtemelen.