Enerji krizleri ve enerjiye dayalı savaşların hızla arttığı bu günlerde çare geceleri de enerji üreten güneş panelleri olabilir mi?
Enerji krizi için yeni formül! Güneş paneli denildiğinde akla gelen ilk şey, doğal olarak gün içerisinde enerji üreten ancak güneşin yetersiz olduğu zamanlarda ve özellikle de geceleri herhangi bir enerji üretimi gerçekleştiremeyen sistemler geliyor. Bu durum, şimdilik güneş panellerinin en önemli handikapı olarak gösteriliyor. Ancak araştırmacılar bu soruna çare bulmanın bir yolunu buldular!
Stanford Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bir grup araştırmacı, 24 saat yenilenebilir enerji üretebilen yeni bir tip pil icat ettiklerini açıkladı. Bu açıklama bilim dünyasında heyecanla karşılanırken, ilk verilerin bu icadın henüz emekleme aşamasında olduğunu ve daha kat etmesi gereken çok yol olduğunu gösteriyor.
Enerji krizi için yeni formül!
Yapılan açıklamaya göre yeni geliştirilen bu güneş panelleri, gün içerisinde normal bir sistem gibi çalışırken, havanın kararmaya başlamasıyla birlikte güneş pillerinin yüzeyi ile dış dünya arasındaki ısı farkından yararlanarak enerji üretmeye devam ediyor.
Şu an için yalnızca açık gecelerde işleyen ve saatte yalnızca 50 miliwatt civarı bir enerji üretebilen sistem, her ne kadar bu verilerle oldukça düşük düzeylerde üretim vadetse de önemli olan artık uzmanların eline gece de enerji üretme kabiliyetine sahip bir cihazın geçmiş olması.
Bilindiği üzere normal bir güneş paneli, gün içerisinde saatte ortalama 200 watt’a kadar enerji üretebiliyor. Ancak araştırmacılar yeni geliştirilen bu sistemin, gün içerisindeki üretimin de verimliliğini arttıracağının ve bu sayede üretilen enerji miktarının da artacağının altını çiziyor.
Ayı sezonu mu geldi! Yatırımcılar endişeli!