Dünya ısısı endişe verici yeni bir orana yükseldi

Dünya ısısı endişe verici yeni bir orana yükseldi

Yeni bir çalışma kara, okyanus ve atmosfer tarafından hapsedilen ısı miktarının sadece 14 yıl içinde iki katına çıktığını gösteriyor. Araştırmalara göre Dünya ısısı alarm veriyor.

Dünyanın ne kadar ısıyı hapsettiğini anlamak için araştırmacılar, Güneş enerjisinin ne kadarının Dünya atmosferine girdiğini ve ne kadarının uzaya geri döndüğünü takip eden NASA uydu ölçümlerine baktılar. Bunu, okyanus sıcaklıklarını izleyen NOAA şamandıralarından elde edilen verilerle karşılaştırdılar – bu da onlara okyanusa ne kadar ısı emildiğine dair bir fikir veriyor.

Dünya tarafından emilen ısı miktarı ile uzaya geri yansıyan miktar arasındaki farka enerji dengesizliği deniyor. Bu durumda, 2005’ten 2019′a kadar Dünya tarafından emilen ısı miktarının arttığını buldular. Sonuçları bu hafta Jeofizik Araştırma Mektuplarında yayınlandı. “Bulduğumuz eğilimler bir anlamda oldukça endişe vericiydi.” Araştırmacılar, Dünya’nın daha fazla ısı tutmasının nedeninin birkaç farklı faktöre bağlı olduğunu düşünüyor. Biri insan kaynaklı iklim değişikliği. Diğer sorunların yanı sıra, ne kadar fazla sera gazı salıyorsak, o kadar fazla ısı yakalarlar. Artan ısının buzu ve karı da erittiğini hesaba katarsanız durum daha da kötüleşir.

Dünya ısısı endişe verici yeni bir orana yükseldi

Oyunda başka bir faktör daha var – Pasifik On Yıl Salınımı adı verilen bir iklim düzeninde doğal değişiklikler. Araştırmalar, büyük olasılıkla, iklim değişikliğinin Dünya’nın enerji dengesinde bu kadar büyük bir fark yaratan doğal değişimlerle birleşimi olduğunu söylüyor.  On dört yıl, Dünya geçmişindeki uzun iklim tarihine kıyasla uzun bir süre değil. Araştırmacıların,  gezegenin enerji dengesizliğinin nasıl bu hale geldiği hakkında daha fazla bilgi almak için veri toplamaya devam etmesi gerekecek.

Türkiye’de kuraklık haritası herkesi korkuttu: Durum tahmin edilenden daha vahim