Doom VFR ilk izlenim

dok2

#İŞBİRLİĞİ

Doom serisi 2016 yılında çıkan oyunla adeta “yeniden doğdu” denebilir. Bu çıkışın bir yıl sonrasında ise, bu kez VR sanal gerçeklik setleri için özel olarak hazırlanan Doom VFR’a merhaba diyoruz.

Öncelikle VFR’ın açılımını yapayım isterseniz. VR, bildiğiniz gibi Virtual Reality, yani sanal gerçeklik. Ortadaki F ise, BFG yani Big Fucking Gun’da da kullanılan ibarenin ta kendisi.

Bu kez Doom Slayer değil, UAC’deki bir çalışanız (ya da öyleydik)…

Bu oyunu oynamak için Doom 2016’ya ihtiyacınız yok. Öte yandan, ilerleyişi ve senaryosu da Doom 2016’dan tamamen farklı.

Oyun başlar başlamaz bir UAC çalışanıyla asansörden çıkmaya çalışıyoruz ki o da ne… Bir Pinky Demon saldırısıyla hayata gözlerimizi yumuyoruz. En azından bedenen öyle denebilir. Kısa süre sonrasında ise, tıpkı UAC’nin Başkanı Samuel Hayden gibi bir robota dönüşüyoruz. Daha doğrusu, zihnimiz ve düşüncelerimizi transfer ediyoruz. Bir hikaye örgüsü ve bolca şaşıran, kendi kendine konuşan bir karakterimiz var.

İyi ki point n click ilerleyiş de ısrarcı olmadılar

Oyunun ilk videosu yayınlandığında pek mutlu olamamıştım. Çünkü oyunda özgür bir şekilde ilerleyiş yoktu. Önce gitmemiz gereken noktayı seçiyor, daha sonra da oraya ışınlanarak olduğumuz yerden yaratıklara ateş etmeye çalışıyorduk. Doom gibi “hız” unsurunun ön planda olduğu bir oyun için çok kötü bir sistem bu. Neyse ki eleştiriler sonrasında sistemde güncelleme yapıldı. Yani PS VR için konuşmak gerekirse, Dualshock 4 yardımıyla oyunda istediğimiz gibi gezip tozabileceğiz.

Klasik Doom bölümlerini de oynayın

id Software, tıpkı Doom 2016’da yer verdiği gibi Doom VFR’da da klasik Doom bölümlerine yer veriyor. Bu bölümleri oyundaki ilerleyişiniz esnasında bulacak ve isterseniz kısa süreli VR nostaljileri yaşayabileceksiniz.

Doom VFR ilk izlenim

AMD’den hemen güncelleme geldi

AMD, Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.11.4 sürücülerini indirilmeye sundu. Tahmin edeceğiniz üzere bu güncelleme sayesinde Doom VFR için çeşitli optimizasyonlar gerçekleştirilebiliyor.

Peki Doom VFR’ı Oculus Rift ile oynayabilir miyiz?

Hayır. En azından “şimdilik” cevabımız olumsuz. UpoadVR’da yer verilen bilgilere göre yapım, PC’de HTC Vive’ın dışında Lenovo’nun ürettiği bir Windows tabanlı sanal gerçeklik gözlüğüyle çalıştırılabilmiş. Oculus Rift’te deneme yapıldığında ise hemen çökmelerin yaşandığı görülmüş. Zaten ZeniMax ile Oculus şirketleri arasındaki gerginliği hatırlayacak olursak, Doom’un Oculus tarafına resmi olarak gelmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki oyun çıktı mı?

Evet, bugün itibarıyla çıktı. Doom VFR, PlayStation VR ve HTC Vive platformları için resmen satışta. Her iki sürüm de Aral Game’de 135 TL fiyat etiketiyle satılıyor.

iPhone X ilk deneyim. iPhone X alınır mı?