Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), sağlık sektöründe yaşanan dolandırıcıların ve kötü niyetli uygulamaların önüne geçilmesini hedefleyen Ankara’da 33 özel hastanede parmak izi ile kimlik doğrulama hizmeti projesi 2 Ocak’ta başlıyor.
SGK, ilk olarak ağustos ayında duyurduğu ve sonrasında önce 15 Kasım’a, ardından 2 Ocak’a ertelediği projenin pilot uygulaması 2 Ocak’ta başlıyor. Pilot uygulamada Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcı olarak yer alacak olan dört firmanın ikisi aynı zamanda KEC üreticisi.
“Binlerce KEC ile 5 milyondan fazla parmak izi doğrulama işlemi gerçekleştirmiş tek firmayız”
biOnay olarak pilot uygulamada hem cihaz üreticisi hem hizmet sağlayıcısı olarak yer alacaklarını söyleyen biOnay’ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “SGK’da ne yazık ki yıllardır dolandırıcılık yaşanıyor. Bunun son örneği yeni doğan çetesiyle de gözler önüne serildi. Diğer örneklerde ise sahte kimliğe dayalı provizyon işlemi yapılması, başkasının adına muayene olunması veya kötü niyetli sağlık kuruluşlarının fazladan hasta göstererek haksız yere SGK’dan fazla ödeme alması gibi durumlar mevcut.
Ancak artık çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulaması yapılarak olası sahteciliğin önüne geçmek mümkün. Bugüne kadar binlerce KEC ile 5 milyondan fazla parmak izi doğrulama işlemi gerçekleştirmiş tek firmayız. 2022 yılından bu yana Ziraat Bankası, Halkbank, İşbank gibi bankaların yanı sıra Türkiye genelinde 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde, yaklaşık 300 noterde, bazı sınav merkezleri, belediyeler, ziyaretçi kabul noktaları ve evlendirme dairelerinde cihazlarımız kullanılıyor” dedi.
KEC kullanılmayan durumlarda SGK provizyon ve ödeme yapmayacak
33 özel hastane önümüzdeki üç hafta içerisinde istediği firmadan ürün temin ederek, 2 Ocak’ ta başlayacak pilot süresince KEC ve parmak izi ile hasta kabulü yapacak. KEC kullanılmayan durumlarda SGK provizyon ve ödeme yapmayacak. Pilot süresi bir ay sürecek ve sonunda SGK değerlendirme yapacak. KEC’in ve yeni kimliklerin ve parmak izi doğrulamanın hasta kabulünde ne kadar başarılı olduğuna bakacak. Şubat gibi SGK yeni kararını duyurup KEC kullanımını yurt genelinde 1.600 civarı özel sağlık hizmet sunucularına (hastanelere) mecburi hale getirecek.
“Uygulama hayata geçerse soygun düzenin önemli bir senaryosu son bulacak”
Uygulamanın amacının özel hastanelerin SGK’dan para almak için sahte provizyon taleplerini engellemek olduğunu belirten Ümit Yaşar Usta, “Örneğin 200 kişinin muayene olduğu poliklinik 650 muayene yapmış gibi veya 90 yatak/gün hizmet veren özel hastane 720 yatak/gün hizmet vermiş gibi SGK’dan para alamayacak. Bu uygulama hayata geçerse, vergi mükellefi tüm vatandaşların SGK üzerinden soygun düzenin önemli bir senaryosu son bulacak” dedi.
Razer Blackwidow V4 oyuncu klavyesi inceleme