Sağlık Hizmetlerinde Parmak Damar İzi Kontrol Uygulamasın Geçiliyor

BioPos giris
Sağlık sektöründe adil hizmet dağıtımının önünde en büyük engellerden biri olarak görülen “kimlik sahteciliği” artık son buluyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sağlık hizmeti almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren uygulamaya geçecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi sayesinde eskisinden çok daha hızlı ve doğru hizmet alabilecekler. Projenin ayrıntılarının yanı sıra parmak damar izi doğrulamasının yapılmasını sağlayan, Türk mühendislerinin geliştirdiği BioPOS cihazı ve ilgili yazılımları da ilk kez Proline Bilişim’in 29-30 Mayıs tarihlerinde düzenlediği Uluslararası İstanbul Biyometri Konferansı 2013’te gün yüzüne çıktı.
Parmak damar izi doğrulaması nedir?
Parmak damar izi doğrulaması, her insanda benzersiz bir yapıya sahip olan parmak damarı izinin özel bir algoritma ile şifrelenip, Türk teknoloji şirketi Proline tarafından geliştirilen BioPOS cihazı ile analiz edilmesine dayanıyor. Vatandaşlar sağlık kuruluşlarına yapacakları ilk müracaatta danışma bankolarında kurulacak olan BioPOS cihazlarına parmak damar izlerini kaydettirerek sisteme dahil oluyorlar. Vatandaşların parmak damar izi belgeleri SGK merkezinde bulunan sunucularda kriptolu olarak saklanıyor. BioPOS cihazı sağlık hizmeti almaya gelen vatandaşların parmak damar izleri ile T.C. kimlik numaralarını eşleştiriyor ve hizmet almak isteyen vatandaşın kimliğini onaylıyor. Böylelikle haksız hizmet alımının önüne geçiliyor.BioPos
Daha hızlı, daha doğru, daha güvenli hizmet
Parmak damar izi doğrulamasından önce, sağlık hizmetlerinde yalnızca T.C. kimlik numarası üzerinden kontrol yapılıyor ve bu da kimlik sahteciliği gibi durumların oluşmasına neden oluyordu. Parmak damar izi uygulamasıyla vatandaşın sağlık hizmetleri konusundaki en yaygın şikayetleri arasında yer alan hantallık ve dağılım adaletsizliği de tarihe karışıyor. Kullanımı son derece kolay olan çözümde vatandaş yalnızca bir kez parmak damar izi bilgisini paylaşarak geriye kalan ömrünün tamamında sağlık hizmeti alırken yalnızca BioPOS sensörüne parmağını okutarak kimliğini doğrulatıyor ve anında hizmet alıyor.
Türk mühendisleri geliştirdi
Parmak damar izi doğrulamasını gerçekleştiren BioPOS cihazı, Türk teknoloji şirketi Proline Bilişim’in Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirildi. Kimlik mahremiyetini zedelemeyecek kullanım şartlarına yüzde yüz uyumlu olacak şekilde tasarlanan cihaz, Proline’ın sunduğu yerel ve hızlı destek avantajının yanı sıra rekabetçi fiyat anlayışıyla sağlık kuruluşları için de faydalar içeriyor.
Önemli miktarda tasarruf sağlanacak
Parmak damar izi çözümü sayesinde sahtecilik ve usulsüzlüğün önüne geçileceği için sağlık hizmetleri daha etkin ve daha kaliteli bir şekilde vatandaşlara sunulacak. Böylelikle kayıp ve kaçaklar en aza indirilecek ve kamu harcamalarında önemli oranda tasarruf gerçekleştirilecek. Sağlık hizmetlerinde yapılacak bu tasarruf, kaynakların da farklı alanlara yönlendirilebilmesini sağlayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu kararıyla yürürlüğe giren mevzuat gereğince parmak damar izi doğrulama sistemi 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren tüm özel sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlayacak.