Dell AI for Telecom Programını Tanıttı

Dell AI

Dell Technologies, iletişim hizmeti sağlayıcıları (CSP’ler) için yapay zekâ uygulamalarını basitleştirmek ve hızlandırmak için tasarlanan Dell AI for Telecom programını tanıttı.

Dell Technologies tarafından yaptırılan son MeriTalk araştırması, telekom yöneticilerinin yüzde 48’inin yapay zekâyı önümüzdeki beş yılda sektörün en dönüştürücü teknolojisi olarak gördüğünü ancak yüzde 68’inin, kuruluşlarının hızla gelişen teknolojiler ve müşteri ihtiyaçlarıyla başa çıkmakta zorlandığını düşündüğünü ortaya koydu.

Dell AI Factory’nin bir parçası olan Dell AI for Telecom programı, Dell’in yapay zekâ uzmanlığını, altyapısını ve hizmetlerini yapay zeka ekosistemindeki yazılım ve silikonla bir araya getirerek bu zorluklara yanıt veriyor. Program, CSP’lerin ağ performansını artırmak, müşteri hizmetlerini iyileştirmek ve kurumsal uçta daha fazla değer sağlamak için kullanabilecekleri kurum içi yapay zekâ çözümleri geliştirecek ve kullanacak.

Dell Technologies Telekom Sistemleri İş Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Dennis Hoffman konuyla ilgili: “Yapay zekânın sunduğu çeşitli fırsatlardan yararlanmak, ağ bulutu dönüşümünün en etkili itici gücü hâline geldi. Dell AI for Telecom, ağ operatörlerinin işletme maliyetlerini azaltan, performansı artıran ve uçta yeni gelir fırsatları yaratan yapay zekâ çözümlerini ağ içinde ve ağ üzerinde hayata geçirmelerine yardımcı olmak amacıyla Dell’in yapay zekâ uzmanlığını ve altyapısını ekosistemdeki iş ortaklarıyla bir araya getiriyor” diyor.

Dell AI

Dell, Yapay Zekâ Çözümleriyle Telekom Ağlarını Dönüştürmek üzere NVIDIA ile İş Birliği Yapıyor

Dell, NVIDIA ile iş birliğini genişleterek şunları hedefliyor:

  • NVIDIA destekli Dell AI Factory ile CSP’ler için telekom yapay zekâ çözümlerini birlikte oluşturmak ve doğrulamak

Dell PowerEdge sunucuları, NVIDIA GPU’lar ve kurumsal düzeyde yapay zekâ yazılımları kullanılarak geliştirilen bu çözümler, CSP’lerin yapay zekâyı kullanarak; Amdocs’un amAIz platformu ile müşteri hizmetlerini ve ağ bakımlarını iyileştirmesine, Iternal ile çağrı merkezi senaryolarını ve müşteri hizmetleri operasyonlarını otomatikleştirmesine, Kinetica SQL-GPT ile ağ sorunlarını gidermesine ve analiz etmesine,Synthefy ile ağlar için dijital ikizler oluşturmasına ve kestirimci ağ bakımı yapılmasına yardımcı oluyor. 

  • NVIDIA L4 Tensor Core GPU’ları ile gelen PowerEdge XR8000 sunucularla telekom ağının uç noktalarında yapay zekâ çözümlerinin kullanılmasını kolaylaştırmak

Telekom ve uç kullanım senaryoları için tasarlanan PowerEdge XR8000 sunucuları, kompakt boyutları ve ölçeklenebilir, modüler tasarımıyla kurulum ve bakımı basitleştiriyor. CSP’lerin, kurumsal müşterilere talep üzerine NVIDIA GPU kapasitesi sunabilmeleri için GPU-as-a-Service (GPUaaS) hizmetleri tasarlamalarına ve uygulamalarına yardımcı olmak. Kurumsal yapay zekâ iş yükleri için optimize edilmiş altyapı çözümleri ile CSP’ler, yeni gelir fırsatları yaratabilir ve ağlarını kullanarak taşıyıcı sınıfı, düşük gecikmeli yapay zekâ çıkarımı ve verilere daha yakın eğitim sunabiliyor. Kurumlar ise ihtiyaçlarına göre yapay zekâ dağıtımlarını ve kaynaklarını ölçeklendirebilirken veri sahipliği ve yönetimini de koruyabiliyor.

Dell Profesyonel Hizmetler, telekom kullanım senaryoları için yapay zekâ çözümleri stratejisi oluşturma, uygulama ve operasyon süreçlerinde CSP’lere destek oluyor.

Yapay Zekâ Kullanımını ve İnovasyonu Hızlandırmak İçin Ağ Operatörleriyle İş Birliği

Dell, müşteri deneyimlerini geliştirmek ve ağ performansını iyileştirmek için Dell AI Factory altyapısı ve ekosistem ortaklarıyla yapay zekâ çözümleri geliştirmek üzere Dell Telecom Open Ecosystem Labs’de CSP’lerle hâlihazırda iş birliği yapıyor.

  • Endonezya merkezli bir bilgi ve iletişim teknolojisi çözümleri şirketi olan Lintasarta, ulusal işletmeler için Dell PowerEdge XE9680 sunucuları ve NVIDIA GPU’ları da dâhil olmak üzere yapay zekâ altyapısı sağlamak üzere bir GPUaaS hizmeti olan GPU Merdeka’yı sunuyor.
  • SK Telecom, Dell ve diğer ortaklar, iletişim hizmeti sağlayıcıları için bir yapay zekâ sohbet robotu geliştirmek üzere iş birliği yapıyor. Ekip, Mobil Ağ Operatörü (MNO) Yapay Zekâ Platformu oluşturarak, telekom iş operasyonlarını geliştirmek, gelir artışı elde etmek ve müşteri sorunlarını hızla ele alıp çözmek için yapay zekâyı mevcut iş destek sistemlerine entegre etmeyi amaçlıyor.

Lintasarta Bulut Teknolojileri Yöneticisi Gidion Suranta Barus, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dell Technologies ve NVIDIA ile iş birliğimiz kapsamında Lintasarta olarak, ulusal işletmelere Dell AI altyapısı ve NVIDIA GPU’ları ile GPU-as-a-Service (Deka GPU) hizmeti sunacağız ve yüksek kapasiteli bilgi işlem görevleri için özel olarak tasarlanmış en son yapay zekâ yeteneklerine erişim imkânı sağlayacağız.”

SK Telecom MNO AI Platformları Başkanı Haisung Kwon, “Mobil Ağ Operatörü (MNO) AI Platformu’nun oluşturulması, yapay zekâyı mevcut iş destek sistemlerine entegre etme konusunda önemli bir adımı temsil ediyor. Bu yenilik, yalnızca telekom iş operasyonlarımızı geliştirmeyi değil, aynı zamanda eski sistem yüklerini en aza indirerek ve LLM’lerin MNO ürünlerini kolayca anlayabilmeleri için standartlaştırarak gelir artışını sağlamayı ve müşteri sorunlarını daha önce görülmemiş bir hız ve verimlilikle çözmeyi amaçlıyor. Ayrıca, sorun çözme için gerekli iyi organize edilmiş API çağrılarını da destekliyor. Dell Technologies ile iş birliğimiz sayesinde, müşterilerimize üstün hizmet ve değer sunmak için yapay zekânın kullanımını ve inovasyonu hızlandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

NVIDIA Telekom Kıdemli Başkan Yardımcısı Ronnie Vasishta “Telekom ağları, yapay zekâ uygulamalarını tüketicilere ve işletmelere geniş ölçekte sunmak için kritik bir yapı sağlıyor. Dell, NVIDIA’nın yapay zekâ paketiyle telekom alanında yapay zekâ fabrikalarının, yapay zekâ destekli operasyonların ve AI-RAN’ın kullanımını hızlandırmanın yanı sıra iletişim hizmeti sağlayıcılarının kendi ağ operasyonlarını güçlendirmek ve müşteri deneyimlerini geliştirmek için bu teknolojileri uygulamalarına yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Amdocs Teknoloji Grup Başkanı ve Strateji Direktörü Anthony Goonetilleke ise “Dell Technologies ile olan iş birliğimizde, iletişim hizmeti sağlayıcıları için iş operasyonlarını dönüştürecek ve GenAI’nin yaygınlaşmasını hızlandıracak AI çözümleri sunmak için Dell AI Factory ve Amdoc’un amAIz platformu kullanılıyor” dedi.

Ucuz Vision Pro’nun Ekran Detayları Ortaya Çıktı