Google DeepMind CEO’su: İnsan düzeyinde yapay zeka önümüzdeki birkaç sene içinde gelebilir

deepmind

Google DeepMind CEO’su Demis Hassabis, insan seviyesinde yapay zekanın 2033’ten önce ortaya çıkacağını belirtti. Hassabis, yapay zeka alanında hızlı gelişmenin yaşandığını vurguladı.

Demis Hassabis, dünyanın en iyi Go oyuncularını yenen AlphaGo isimli yapay zekayı geliştiren Google DeepMind’ın (Eski adıyla DeepMind Technologies) kurucu ortağı. Hassabis, Future of Everything etkinliğinde The Wall Street Journal’a çok ilginç yorumlarda bulundu. DeepMind CEO’su AGI düzeyinde yapay zekanın birkaç sene içinde gelebileceğine inandığını belirtti. AGI, Artificial General Intelligence anlamına geliyor. Türkçe olarak Yapay Genel Zeka diyebiliriz. AGI düzeyi, insan seviyesinde veya yakın yapay zeka oluyor. Hassabis yaptığı açıklamada, “Son birkaç sene içinde olan gelişmeler inanılmaz. Bu ilerlemenin yavaşlaması için herhangi bir neden görmüyorum. Hatta hızlanabileceğini bile düşünüyorum. Bence AGI seviyesinde yapay zeka birkaç yıl veya 10 yıl içinde gelebilir. Bunun olacağına inanıyorum” dedi. DeepMind CEO’su AGI teknolojilerinin geliştirilmesinde kontrollü testler yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Google’ın planları hakkında da dedikodular var. Bir süre önce dikkat çekici rapor paylaşıldı. Bu rapor teknoloji devine çok yakın bir kaynaktan geliyor. İddia edilene göre Bard dışında geliştirilmekte olan birkaç farklı yapay zeka projesi daha var. Aslında Google yapay zeka teknolojileri üstünde çalıştığını her seferinde üstüne basa basa belirtiyor. Fakat kaynağa göre Google’ın herkesten gizlediği ve AGI seviyesine çıkarmak için uğraştığı yapay zeka projesi daha bulunuyor. Kaynak şu anda bu projenin sır gibi saklandığı, biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz sene Google’ın geliştirmekte olduğu yapay zekalar üzerinde kontrolü kaybettiği ve büyük bir krizin yaşandığı iddia edilmişti. Fakat bu söylenti şirket tarafından kısa süre içinde yalanlandı.

deepmind

Nisan ayı başında GPT-5’in AGI seviyesine ulaşabileceği ileri sürülmüştü. Yazılım mühendisi ve geliştirici Siqi Chen yazdığı tweet’te, OpenAI içindeki bazı çalışanların GPT-5’in AGI seviyesine ulaşabileceğine inandığını ileri sürdü. Chen, daha sonra başka bir tweet atarak, GPT-5 ve AGI’le ilgili iddiasının OpenAI içindeki herhangi bir şeyi temsil etmediğini söyledi. Sonuç olarak dedikoduların fitilini de ateşlemiş oldu. Raporlananlara göre OpenAI, GPT-5‘in eğitimini 2023 sonuna kadar bitirmek istiyor. GPT-5’ten önce ara sürüm çıkabilir. OpenAI’nin, GPT-4.5 sürümünü Eylül veya Ekim gibi yayınlaması bekleniyor.

Tesla Model 3 için yeniden sipariş almaya başladı