DeepL , Dünyada En Çok Kullanılan Makine Çevirisi Sağlayıcısı Oldu

yapay zeka DeepL

Dil yapay zekası araçları; sektörü dönüştürüyor, verimliliği artırıyor, maliyeti düşürüyor ve büyümeyi hızlandırıyor. Anketler DeepL’in; Google, Microsoft ve diğerlerinden daha fazla tercih edidiğini gösteriyor.

Önde gelen küresel dil yapay zekası şirketi DeepL, Association of Language Companies (ALC) ve Slator tarafından hazırlanan 2024 ALC Sektör Anketi raporunda küresel dil hizmeti şirketleri arasında en çok kullanılan makine çevirisi (MT) sağlayıcısı seçildi.

Hali hazırda dünya çapında 100 binden fazla işletme ve resmi kuruma hizmet sunan DeepL’in pazar liderliğine yükselmesi ve katlanarak büyümeye devam etmesi; dil hizmetleri, üretim, hukuk, sağlık ve daha birçok farklı sektörü dönüştürme noktasında yapay zeka destekli çeviri çözümlerinin artan önemini vurguluyor.

yapay zeka DeepL

Dil hizmeti şirketlerinin yüzde 82’si DeepL teknolojisini tercih etti

Anketlerden edinilen sonuçlar dil hizmeti şirketleri tarafından sağlık, hukuk ve eğitim gibi kilit sektörlere sunulan hizmetlerde makine çevirisinin artan rolünün altını çiziyor.

Rapordaki temel bulgular aşağıdaki gibi:

  • DeepL 2024 yılında dil hizmeti şirketlerinin en çok kullandığı makine çevirisi sağlayıcısı oldu. Google (yüzde 46), Microsoft (yüzde 32) ve Amazon AWS (yüzde 17) gibi sağlayıcılara kıyasla bu şirketlerin yüzde 82’si DeepL’in teknolojisini tercih etti.
  • Son bir yılda çok daha fazla ilgi gören DeepL 2023’te üçüncü sıradayken 2024’te en iyi sağlayıcı konumuna yükseldi.
  • DeepL’in yakaladığı bu büyüme, sektör genelinde yapay zekaya gösterilen ilginin altını çiziyor. Bunun doğal bir sonucu olarak dil hizmeti şirketlerinin yüzde 75’i son altı ayda müşterilerden yapay zekayla ilgili yoğun talepler alıyor.

Yeni ALC raporunda 28 farklı ülkeden 127 dil hizmeti şirketiyle (LSC) anket yapılmıştır*.

ALC raporu ayrıca, dil hizmeti şirketlerinin yüzde 40’ının rekabette kalmak için ek yapay zeka hizmetleri sunmanın elzem olduğunu düşündüğünü ve üçte birinin önümüzdeki üç yıl içinde yeni hizmetler sunmayı planladığını ortaya koydu. Hızı giderek artan bu benimsemenin temel itici güçleri arasında üretken yapay zeka ve LLM teknolojisindeki kayda değer gelişmeler, yöneticiler tarafından dil hizmetlerine daha fazla öncelik verilmesi, artan müşteri talebi ve maliyet, zaman ve üretkenlik kazanımları yer alıyor.

Slator Araştırma Yöneticisi Anna Wyndham düşüncelerini “DeepL gibi uzman bir dil yapay zeka şirketinin ALC adına Slator tarafından ankete katılan dil hizmeti şirketleri arasında en iyi makine çevirisi sağlayıcısı olarak Google ve AWS gibi teknoloji devlerini geride bırakması dikkat çekici bir gelişme. Yapay zekayı benimseme hızı artıkça ve dil yapay zekası önemli bir değer faktörü haline geldikçe bu değişim, çevik ve odaklı şirketlerin kritik alanlarda etki yaratarak rakiplerini geride bırakabileceğini gösteriyor.” sözleriyle aktardı. 

DeepL, 2017’deki kuruluşundan bu yana dil hizmetleri, üretim, hukuk, perakende, sağlık, teknoloji ve profesyonel hizmetler dahil birçok sektörde şirketlerin dil yapay zekası alanında bir numaralı tercihi haline geldi. Şirketin özel dil yapay zekası platformu, günümüzde küresel şirketler için kritik bir yatırım konumunda. Şirket içi İletişim, müşteri hizmetleri, uluslararası pazar genişlemesi gibi çeşitli iletişim zorluklarına çözüm üretme hedefiyle ilerliyor.

DeepL’in son teknolojili çeviri ve yazma çözümleri, genel amaçlı yapay zeka sistemlerinin aksine dil için özel olarak tasarlanmış yapay zeka modelleriyle çalışıyor. Bu sayede çeşitli kullanım durumlarında daha hassas çeviriler yaparken yanlış çeviri ve yanlış anlaşılma riskini de azaltıyor. Kurumsal alanda çeviri ve yazıda doğruluk çok önemli olduğu için yapay zeka modelleri, dil zorluklarını aşma konusunda en çok güvenilen ve tercih edilen çözüm haline geldi.

Küresel şirketlere yüzde 345 oranında yatırım getirisi sağladığı kanıtlandı

DeepL’in dil yapay zekası platformunun önemli oranda maliyet tasarrufu ve verimlilik sağladığı da kanıtlandı. 2024’te Forrester tarafından yürütülen bir çalışma, bir yandan DeepL kullanımının küresel şirketlere yüzde 345 yatırım getirisi sağladığını, çeviri süresini yüzde 90 oranında kısalttığını ve iş yükünde de yüzde 50 azalma sağladığını ortaya . Bu rakamlar doğrultusunda; DeepL’in platformu, yeni pazarlara daha hızlı ve büyük ölçekte girip gelirini yükseltmek isteyen şirketlere büyük katkı sunabiliyor.

ASUS Zenbook S 14 inceleme: Şık, dayanıklı, hafif ve güçlü