Çocukları Ekranlardan Uzak Tutmalı mıyız?

çocukları ekranlardan uzak tutmalı mıyız

#İŞBİRLİĞİ

Çocukları ekranlardan uzak tutmalı mıyız? Her tarafımızın ekranlarla çevrili olduğu günümüzde ebeveynlerin aklını kurcalayan bir soru bu. Biz de bu sorunun cevabını uzmanların görüşleriyle vermeye çalıştık.

Yaşı 30 ve üzerinde olanların yaşadığı çocukluk ile şimdiki çocukların yaşadığı dönem arasında büyük fark var. Eskiden evdeki tek ekran televizyondu ve o da şimdiki kadar yaygın ve çok çeşitli içeriklere sahip değildi. Bu sebeple eskiden çocuklar vakitlerini daha çok ya oyuncaklarıyla ya da dışarıda arkadaşlarıyla geçirirlerdi. Şimdilerde ise sokakta oynayan çocuk görmek neredeyse imkansız hale geldi. Çocukların oyun ve eğlence anlayışları teknolojiye odaklı bir şekil aldı. Peki çocukları ekranlardan uzak tutmalı mıyız?

Bu durumun gelişimi ne kadar etkilediği konusu ise uzun süredir devam eden bir tartışma konusu. Bazı uzmanlar sürekli ekranlara bakan çocukların gelişiminin olumsuz yönde etkilendiğini belirtirken, bunun olumsuz bir etkisi olmadığını düşünenler de var.

çocukları ekranlardan uzak tutmalı mıyız

Televizyon, bilgisayar, telefon ve tabletlerin çocuklar üzerine neredeyse sihirli bir etkisi var. Öyle ki, bazı ebeveynler çocukları uslu ve sessiz dursunlar diye hemen bir tablet veya telefon tutuşturuveriyorlar. Gerçekten de tablet ekranına bakıp uzun süreler boyunca kendi kendine oyalanan çocuklar var. Bu nedenle, bu cihazlar ebeveynler için bir çıkış yolu olarak da görülebiliyor. Ancak acaba bunu yaparak çocuklarının gelişimini olumsuz etkiliyorlar mı? Çocukları ekranlardan uzak tutmalı mıyız?