Çin’in İkinci Yerli Uçak Gemisi 2 Yıl İçinde Denize İndirilecek!

Çinin İkinci Yerli Uçak Gemisi 2 Yıl İçerisinde Denize İnecek

Çin’in ikinci yerli uçak gemisi hizmete giriş tarihi netlik kazandı. İsmi henüz açıklanmayan bu gemi ilkinin aksine tamamen Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri’nin katkısıyla üretilecek. Pekin’in ilk uçak gemisi Ukrayna’daki bir tersanede üretime geçmişti. Başlangıçta Varyag olarak adlandırılan taşıyıcı, hem füze sistemleri hem de taşıyabildiği uçaklar bakımından bir tam bir Sovyet tasarımıydı. Çünkü gemi Soğuk Savaş şartlarına göre inşa edilmesi şarttı. Sovyetler Birliği 1991’de çöktüğü zaman gemi inşası yarım kaldı ve neredeyse 10 yıl boyunca tersanede bekledi.

1998’de Çin’li bir iş adamı tarafından kumarhaneye dönüştürmek amacıyla satın alınan Varyag, bir şekilde Çin hükûmetinin eline geçti.

Yılların verdiği tahribatla kötü durumda olan gemi Çin tersanelerinde 15 yılda tamamlandı ve modernize edildi. 2012 yılında suya inen Varyag’ın ismi Lioning olarak değiştirildi. Nisan 2017‘de denize indirilen ilk yerli uçak gemisi 001A kodu ile gündeme oturmuştu. Çin militarizmi hız kesmeden devam ettiriyor ve iki yıl içerisinde ikinci yerli uçak gemisini hizmete sunulacak. Bunun gelecek nesil gemilere büyük bir tasarım örneği olacağı söyleniyor.

Pekin’in ikinci yerli uçak gemisi ilkinden 30 metre daha uzun ağırlığı ise ilkinden daha fazla olarak 55.000 ila 60.000 ton olacak. 001A gibi 35 uçak taşıması planlanan geminin adası daha uzun olacak. Çin’in E-2D Hawkeye gibi havada erken bir uyarı ve kontrol uçağı bulunmadığından gemi dört adet S-band hava arama radarı ile donatılacak. Uçuş güvertesinde ise Amerikan Sea Sporrow füzeleri muadili HQ-10 füzeleri yer alacak. ABD Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan USS Gerald R. Ford gemisinde bulunan elektromanyetik sistemler yeni gemide yer alacak.

Yeni uçak gemisinin önümüzdeki iki yıl içerisinde hizmete girmesi bekleniyor. Çin hükümeti denizlerde daha aktif devriye görevleri yapabilmek için Liaoning hariç olmak üzere en az üç uçak gemisi daha inşa etmeyi planlıyor.

Bitcoin madenciliği için en iyi ekran kartları