Çin’in dijital yuanı her yeni güne yeni bir rekorla giriyor

dijital yuan

Çin tarafından vatandaşlarına “kolaylık” olarak getirilen dijital yuan hizmeti, günden güne yayılmaya devam ediyor.

Çin’in dijital yuanı her yeni güne yeni bir rekorla giriyor. Dünyanın en baskıcı devletlerinden biri olan Çin, günden güne bu tutumunu arttırmaya devam ediyor. Son olarak ülkede yayılan kripto para servislerine olan talebi gören ve buradan hareketle önce dijital yuan üzerine olan çalışmalarını hızlandırarak bu uygulamayı hayata geçirip daha sonra ülke genelinde kripto para faaliyetlerini tamamen yasaklayan hükümet, şu an için amacına ulaşmış gibi görünüyor.

Olimpiyat oyunları sayesinde oldukça iyi reklam yapma fırsatı yakalayan ve bu fırsatı da gayet verimli kullanan Çin’de, günlük dijital yuan kullanım tutarı 320 bin dolar seviyelerine ulaşmış durumda. Kasım ayına kadar kümülatif 13 milyar dolarlık bir dijital yuan kullanımı varken bugün itibariyle bu sayının 20 milyar doların üzerine çıktığını düşünürsek, dijital yuan kullanımının ne denli hızlı arttığını da daha iyi anlamış oluruz.

dijital yuan 1

Çin’in dijital yuanı her yeni güne yeni bir rekorla giriyor

Bilindiği üzere Çin, bundan sonraki süreçte kaydi para olarak tabir edilen kağıt para kullanımını kademeli olarak tamamen yasaklamayı ve tüm vatandaşların ülke genelindeki bütün işlemlerinde tamamen dijital paraya geçmesini istiyor. Bu isteğin arkasında yatan sebep ise tabi ki vatandaşların memnuniyeti ve ferahı değil. Hükümet bu vasıta ile hangi vatandaşın parasını nereye harcadığı veya ne kadarlık bir gelirinin olduğunu da takip etmek niyetinde.

Bu takibin birçok nedeni olduğu da aşikar ancak ilk etapta suç niteliği oluşturacak eylemlerin finansmanını takip etmek veya vergi kayıp ve kaçağının önüne geçmek hükümetin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Amazon, Visa card ile olan ödeme problemlerini çözdü