Çin’den ABD’ye sert yanıt: Huawei için ipler iyice kopuyor

ABD koronavirüs vakaları

Küresel ticaretin baş ülkesi olarak bilinen Çin ABD’ye sert uyarılarda bulundu. Çin bu baskıları tamamen gereksiz bulurken, ABD daha fazla baskıyı artırmak istiyor. Huawei için ipler iyice kopma noktasına geldi.

Hatırlayacağınız üzere 2019 yılının ikinci yarısında ABD, Huawei başta olmak üzere birçok teknoloji şirketine engel koydu. Ticari kara listeye alınan firmalar tamamen Çin merkezliydi ve casuslukla suçlanıyordu. Bunlar içerisinde en çok göze çarpanı ise 5G teknolojileri ile bilinen Huawei’ydi. ABD neredeyse her ay farklı bir yasak ile Huawei’nin kolunu kanadını kırmak istiyor.

Çin ABD’ye büyük tepki gösterdi

Tüm bu kararlar Çin’e göre mantıksız birer baskı aracı. Pekin yönetimi, Birleşik Devletlerin “Huawei ve Çinli firmalara yönelik mantıksız baskıya” son vermesini istedi ve bu durumun iki tarafa da zarar vereceğini vurguladı.

Çin akıllı telefon pazarı buyuyor

Çin Dışişleri Bakanlığı, “Çin Hükümeti, Çinli firmaların yasal ve meşru haklarını ve çıkarlarını sıkıca gözetecektir.” diyerek karşılık verileceğini ima etmiş oldu. Ayrıca yine aynı kurum tarafından yapılan açıklamada, “küresel üretim, tedarik ve değer zinicirini yok edecek olmakla” itham edilen Donald Trump hedefteydi. Ne yazık ki ABD başkanı, Çin nasıl bir açıklama yaparsa yapsın, her zaman için baskılarını arttırmaya devam ettiriyor.

Salgından sonra ABD Ekonomisi

ABD ticari anlamda kara listeye sahip ve Çin hükümetinin bundan geri kalır pek bir yanı yok. Yapılan açıklamalarda ABD şirketlerinin güvenilmez kuruluşlar olarak işaretlenebileceği söylendi. Bu durum karşılıklı yapılan atakların daha da sertleşmesine neden olacak. Sizce ABD ve Çin arasındaki savaş nereye doğru gidiyor? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.