Çin ve Tayvan Wikipedia savaşına girdi

çin ve tayvan

Uzakdoğu’nun iki rakip ülkesi Çin ve Tayvan, aralarındaki gerginliği Wikipedia’ya taşıdılar. Tayvan hükumeti, Çin hükumetini Wikipedia’daki makaleleri kendi görüşüne göre değiştirmekle suçluyor.

Dünyada aslında iki tane Çin Cumhuriyeti var

1949 yılında Komunist Çin’den kaçan yöneticilerin demokratik Çin Cumhriyetini kurduğu Tayvan adası kendini Çin Cumhriyeti olarak tanımlıyor ve bağımsız devlet olduğunu vurguluyor. Çin Halk Cumhuriyeti ise Tayvan’ın onlara bağlı bir eyalet olduğunu ve “isyan” ettiklerini dile getiriyorlar. İki ülke arasındaki bu gerilim, Çin’in Tayvan’ı ilhak etmek istemesiyle de zirveye çıkmış durumda.

Şimdi bu kavga Wikipedia üzerinde de devam ediyor. Tayvanlılar, Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinden destek alan editörlerin Wikipedia’daki Tayvan maddesini sürekli değiştirerek Çin Halk Cumhuriyeti’nin argümanlarını yazdıklarını dile getiriyor. Bunun da Tayvan hakkındaki gerçeklerin saklanmasına neden olduğunu savunuyorlar.

Hong Kong’da yaşanan Çin protestoları hakkında Wikipedi’da açılan bilgilendirici sayfanın da bir günde 65 kere editlenmesi dikkat çekiyor. Düzenlemeler ise, Çin Halk Cumhuriyeti’nin argümanlarını vurgulayacak şekilde yapılıyor. Öye anlaşılıyor ki, insanlığın dijital hafızası olarak yola çıkan Wikipedia da artık elinde gücü ve teknolojisi olan devletlerin izin verdiği kadarını hatırlatacak.

Red Dead Redemption 2 Google Stadia ile yayınlanacak

çin ve tayvan