Çin-Tayvan krizi iPhone 14’ü yakabilir

iPhone 14 hayal kırıklığı

Çin ile Tayvan arasında yaşanan krizin ortasında kalan Apple, bu kriz yüzünden iPhone 14 üretiminde sorun yaşıyor.

Bildiğiniz gibi uzun süredir devam eden Çin-Tayvan gerginliği son günlerde daha da hararetlendi. Çin’in Tayvan sınırındaki ve deniz sahasındaki askeri varlığını yoğunlaştırması, iki ülke arasında topyekün savaş çıkma ihtimalini kuvvetlendirdi. Tüm bu kriz esnasında dikkat çeken gelişmelerden biri de Amerikalı siyasetçi Nancy Pelosi’nin Çin’in tüm itirazlarına ve uyarılarına rağmen Tayvan’a gitmesi oldu. Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin yankıları sürerken, bu ziyaretten Apple’ın da etkilenebileceği ortaya çıktı.

Tayvan’ın önde gelen şirketlerinden olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)’nin en büyük müşterisi Amerikalı teknoloji devi Apple. TSMC’nin Apple için ürettiği çipler daha sonra Çin’e gönderiliyor ve burada üretilen iPhonelar’da kullanılıyor. Ancak Pelosi’nin ziyareti sonrası Çin hükumeti tarafından alınan yaptırım kararları, TSMC tarafından üretilen bu çiplerin iPhonelar’da kullanılmasını imkansız hale getirebilir.

iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Max

Çünkü Çin hükumeti, “Made in Taiwan”, yani “Tayvan’da Üretildi” yazan tüm ürünleri yasakladı. Bu da TSMC tarafından bugüne kadar üretilen, üzerinde bu ibare bulunan parçaların Çin’de kullanılmasını imkansız hale getirdi. Sonuçta bu işten zararlı çıkan Apple olacak gibi görünüyor. Çünkü bu karar yüzünden, iPhone 14’ler için üretilmiş çok sayıda parça kullanılamaz hale geldi. TSMC’nin bu parçaları baştan üretmesi gerekecek. Bu da iPhone 14’ün çıkışını kötü etkileyecektir şüphesiz. Eğer TSMC’ye yönelik yaptırımlar daha sert bir hal alırsa, telefonun çıkışı ertelenmek zorunda bile kalabilir. Ancak şimdilik böyle bir durum söz konusu değil.

Zaten tüm dünyada bir tedarik ve stok sıkıntısı yaşanıyor. Bu yüzden Apple da iPhone 14’ün çıkışında stok problemi yaşayıp talebi karşılayamamaktan korkuyor. Apple böyle bir durum yaşamamak için elinden geleni yapmış olsa da, Çin-Tayvan krizi sebebiyle ortaya çıkan bu son durum, Apple’ın tüm çabalarına rağmen iPhone 14’ün çıktığı ilk dönemde stok sorunu yaşamasına sebep olabilir. Tayvan’da yaşanan bu durumun iPhone’ün 14 çıkışını ne ölçüde etkilediğini eylül ayında telefon satışa sunulduğunda göreceğiz.

Kuzey Koreli hackerlar gmail hesaplarını hedef alıyor