Çin, uzayda güneş enerjisi çiftlikleri kuracak

güneş enerjisi

Çılgın projelere imza atmaya devam eden Çin, şimdi de uzayda bir güneş enerjisi çiftliği kurmak için düğmeye bastı.

Dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu kurmayı başaran üçüncü ülke olarak uzay konusunda oldukça ciddi olduğunu gösteren Çin, sadece Ay’a ve Mars’a gitmeyi planlamakla kalmıyor aynı zamanda heyecan verici farklı uzay projeleri üzerinde de çalışıyor. Bu projelerden biri de Çin’in uzayda kurmayı planladığı güneş enerjisi çiftliği. Çin, bu çılgın projesi hakkında merak edilen detayları paylaştı.

Yeryüzünde kurulan güneş panelleri halihazırda enerji sektöründe ciddi bir etki yaratıyor. Ancak hava koşulları sebebiyle yeryüzüne ulaşan güneş ışınları zaman zaman sekteye uğradığı için, güneş panelleri yüzde 100 verimlilikte çalışmıyor. Çin’i uzayda bir güneş enerjisi çiftliği kurmaya yönlendiren de bu yüzde 100 verimlilik vaadi. Çünkü alçak Dünya yörüngesine yerleştirilecek güneş panellerinin hava durumu gibi bir derdi olmayacak.

gunes enerjisi uzay

Bu projeyi hayata geçirebilmek için Çinli bilim insanları ve mühendisler, toplanan güneş enerjisini Dünya’ya gönderebilecek bir güneş paneli sistemi kurmaya çalışıyor. Proje üzerinde çalışan bilim insanları, uzayda kurulacak bir güneş panelinin yeryüzündekinden altı kat daha fazla enerji üreteceğini söylüyor.

Çin’in planı bu projeyi 2030’da hayata geçirmekti. Ancak proje üzerinde çalışan ekip, teknoloji tarafından yaşanan gelişmeler sayesinde bu projenin uzayda testine 2028’de başlanabileceğine inanıyor.

Bu proje hayata geçirilirse Çin’in güneş panelleri Dünya’nın yaklaşık 400 kilometre yukarısına gönderilecek ve burada topladıkları güneş enerjisini mikro dalga ya da lazere dönüştürerek Dünya’ya gönderecek. Uzaydan gönderilen bu enerji daha sonra elektrik şebekelerinde kullanılabilecek. Test aşamasında bu sistem 10 kilowatt enerji üretecek. Ancak test süreci başarılı geçerse daha da büyütülerek çok daha fazla enerji üretebilecek kapasiteye getirilecek.

Apple 2023’te 15 inçlik bir MacBook Air çıkaracak