Çin sineması ABD’yi geçti: 2020 yılı Çin’e yaradı!

sinema

Dünya genelinde pek bir yere sahip olmayan Çin sineması, ABD’yi geçmeyi başardı. 2020 yılında ABD ve Çin arasındaki sinema mücadelesinin kazananı Çin oldu. Hadi gelin tüm detaylara birlikte bakalım.

Gamespot tarafından verilen bir habere göre Çin sineması ABD’yi ilk defa geçti. Hatta tüm Kuzey Amerika ülkelerini dahil ettiğinizde bile Çin açık ara farkla öne geçmeyi başardı. İlk etapta “acaba Çin sineması ABD sinemasından daha çok mu talep görüyor” düşüncesi ortaya çıktı. Ancak hepimizin bildiği üzere bunun en önemli nedeni pandemi oldu.

Çin sineması sadece 2020 yılında 2,7 milyar dolar gişe geliri elde etmeyi başardı. Elbette pandemi nedeniyle Çin sinemasında da düşüş görüldü. Fakat özellikle ABD bu durumdan daha fazla etkilendi.

Hangi filmler gişe rekortmeni oldu?

Gişe farkı filmlere de yansıdı. 2020 yılından hemen önce zirvede yer alan filmlere bakıldığında Hollywood etkisi açık ara ön plandaydı. Marvel filmleri ve Iron Man gibi karakterler ortalığı kasıp kavurdu.

Çin sineması ABD’yi

Şu an geldiğimiz noktada Gişe gelirleri, Kuzey Amerika’da %80 oranlarında azaldı. Avrupa’da da durum bundan farklı değil. Çin ise yine yüzde 70 oranında bir düşüş yaşadı. Ancak ABD yüksek bütçeli filmler üretemediği için bundan daha fazla geriye düştü. Peki hangi film gişede liderliği eline aldı?

Çin menşeili The Eight Hundred filmi tüm Dünyada gişe kazanmayı başardı. Bu film, dünya genelinde 461 milyon dolarlık kazanç elde etti. Böylece ilk defa Hollywood filmi yerine Çin merkezli bir film zirveye yerleşti.

Pandeminin bitmesi ile birlikte 2021 yılında beyaz perdenin yeniden eski günlerine döneceği düşünülüyor. Peki sizin sinema dünyası ile ilgili 2021 tahminleriniz neler? Yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.