Alibaba Dizi Film İşine Giriyor

alibaba jack ma tobias schwarz afp getty1

Yirmi sene önce yapılan, “Çin’in dünyada kültürel hegemonya kuracağı” öngörüsü yavaş yavaş gerçek oluyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hollywood ile dünyada kültürel hegemonya kuran güç ABD iken, son yirmi yılda yaşadığı büyük ekonomik gelişim ile ABD’yi sollayarak geçen Çin artık kültürünü de dünyaya ihraç etmeye başlıyor.

alibaba-jack-ma-tobias-schwarz-afp-getty[1]

Çin’in ve hatta dünyanın en büyük online alışveriş şirketlerinden olan Alibaba, Netflix’e rakip olacak online video streaming servisi kuracağını açıkladı. Dahası, bu serviste kendi üretimi olan orijinal diziler yayınlayacak. Yani aynı zamanda HBO’ya da rakip olacak. Alibaba’nın amacı, Game of Thrones veya Walking Dead gibi dünya çapında çok popüler olan dizi serileri yaratmak.

Kısacası, Çin önce paraya hükmetmeyi başardı, şimdi tüm dünyayı Çinleştirmek için atağa geçti. Bir zamanlar ABD filmlerine ve dizilerine özenerek büyüyen gençler gibi önümüzdeki dönemde yeni jenerasyonlar da Çin dizilerine ve filmlerine özenerek büyüyecek. Kimse kendini camdan atıp elinde kılıçla uçmaya kalkmaz umarız.