Çin, tamamen elektrikli ilk insansı robot “Tiangong”u tanıttı

Tiangong

Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi , saatte 6 kilometre hızla insan gibi koşabilen insansı robot “Tiangong”u tanıttı. Robotik bilimde büyük bir aşamayı geçtiğini gösteren bu hamle ile robot bu başarıya ulaşan dünyanın ilk tamamen elektrikle çalışan insansı robotu oldu.

Tiangong’un dış özelliklerine gelecek olursak 163 santimetre boyunda ve 43 kilogram ağırlığında. Robot engeli bir koşuya imkan tanıyan hafif bir tasarıma sahiptir. Birden fazla görsel algı sensörü, yüksek hassasiyetli bir atalet ölçüm birimi (IMU) ve 3D görüş sensörleri sayesinde çevresinde etkili bir şekilde gezinir. Ayrıca, robot, doğru kuvvet geri bildirimi için yüksek hassasiyetli altı boyutlu kuvvet sensörleriyle donatılmıştır.

Tiangong

Tiangong, yeni bir insansı robot hareket becerisi öğrenme yöntemi olan “Durum Belleği Tabanlı Tahmine Dayalı Güçlendirme Taklit Öğrenme”yi kullanmaktadır. Bu yöntem, robotun doğal olarak koşma yeteneğini kazanmasında kritik bir rol oynuyor.

Tiangong First fully electric humanoid robot 2

Mühendisler açık iletişim arayüzlerine ve yazılım, donanım ve diğer işlevsel modüllerin esnek bir şekilde genişletilmesine olanak tanıyan Tiangong’un açıklığını ve uyumluluğunu vurguladılar. Bu uyarlanabilirlik, robotun çeşitli uygulama senaryolarına yönelik potansiyelini sağlıyor.

Tiangong First fully electric humanoid robot 1

İnsansı robot değişen ortamlara uyum sağlama yeteneğini sergileyerek, görsel girdi olmadan bile yokuşlarda ve merdivenlerde başarılı bir şekilde gezindi. Ayrıca engellerle veya engebeli arazilerle karşılaştığında yürüyüşünü ayarlayarak çeviklik gösterdi.

Tiangong’un tanıtılması, insansı robot geliştirmede önemli bir ilerlemeye işaret ediyor. Doğal olarak çalışabilme yeteneği, arama ve kurtarma operasyonları, afet müdahalesi ve imalat endüstrisi dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki potansiyel uygulamalara kapı açar. Daha fazla araştırma ve geliştirmeye ihtiyaç duyulması muhtemel olsa da Tiangong, gelecekte daha çok yönlü ve uyarlanabilir insansı robotlara doğru umut verici bir adım sunuyor.

 

Xiaomi Smart Band 9 yakın zamanda piyasaya sürülebilir