ChatGPT, Facebook gibi sitelerde moderatörlük yapabilir

chatgpt

ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, bu yapay zekaların ileride Facebook gibi sitelerde moderatör olarak görev alabileceğini açıkladı.

Özellikle bu yılın başında zirvesini yaşayan yapay zeka teknolojileri son dönemde gündemde biraz daha geri plana atılmış olsa da, aslında hala teknoloji dünyasının ana gündem maddelerinden birini oluşturmaya devam ediyorlar. ChatGPT’nin yakaladığı muazzam başarı sayesinde potansiyelini gözler önüne seren yapay zeka teknolojilerini kendi ürün ve servislerine entegre etmenin yollarını arayan teknoloji şirketleri, önümüzdeki dönemde yaşamımızın her alanına bu teknolojileri sokmaya kararlı görünüyor.

Gelen son bilgilere bakılırsa sosyal medya da yapay zeka teknolojilerinden nasibini fazlasıyla alacak. ChatGPT’nin arkasındaki yapay zeka şirketi olan OpenAI, bu hafta yayınladığı blog yazısında, büyük dil modeli GPT’nin ilerleyen dönemde Facebook vb. sosyal medya sitelerinde moderatör görevini ne şekilde üstlenebileceğini detaylandırdı. OpenAI tarafından paylaşılan bilgilere göre bu teknoloji, sosyal ağlardaki içerikleri tarayarak, kullanıcıların karşısına çıkmaması gereken zararlı içerikleri filtreleyebilir. Böylece bugünkü çözümlerden çok daha etkili bir moderasyon sunabilir.

facebook twitter youtube whatsapp instagram2

OpenAI, ChatGPT benzeri yapay zeka programlarının kullanımı sayesinde sosyal medyada moderasyonun kayda değer ölçüde hızlanabileceğini vurguluyor. Öte yandan bu yazılımların yeni kurallara hızlıca adapte olabilme yeteneğinin yapılacak değişikliklerin anında bu platformlara yansıması için eşsiz bir fırsat sunacağını savunuyor.

OpenAI doğal olarak dijital moderasyonun olumlu taraflarını ön plana çıkarıyor olsa da aslında böylesi bir geçiş kapsamlı bir sansürün de önünü açabilir. Zaten bugün bile gerek sosyal medya platformları gerek YouTube gibi içerik platformları, algoritmaları aracılığıyla çeşitli sansür uygulamalarını hayata geçiriyor. Bildiğiniz gibi Elon Musk’ın Twitter’ı aldıktan sonra paylaştığı belgeler, Twitter’ın sakıncalı gördüğü bazı kullanıcıların önünü kesmek için algoritmasını devreye soktuğunu göstermişti. Bu noktada kontrol hala insanların elindeyken bile böylesine uygulamalar varken bir de bu moderasyonun yapay zekaya devredilmesi, çok daha sıkıntılı bir tablo ortaya çıkarabilir.

Çünkü günün sonunda bu yapay zekalar kendilerine verilen komutlar ışığında hareket ediyorlar. Ama işin için yapay zeka programlarının girmesi, sorumluluğu onları yönlendiren insanların üzerinden bir nevi almış oluyor ki bu da son derece tehlikeli olabilir.

Xiaomi Mix Fold 3 resmen tanıtıldı