Büyük teknoloji şirketleri antitröst yasaların kıskacında: İşler giderek tuhaflaşıyor

Apple, 2023'te katlanabilir akıllı telefonunu tanıtacak

Büyük teknoloji şirketleri antitröst yasalar ile karşı karşıya. Onların bu tür yasalardan nefret ettiğini söyleyebiliriz. Hadi gelin konuyla ilgili tüm detaylara birlikte bakalım.

Apple, Google ve Microsoft gibi şirketler her zaman için kendi alanında lider olmaya çalışıyor. Sektörel bazda bakıldığında bu normal karşılanabilir. Fakat kendisi dışında herkese yolları kapatan markalar antitröst yasalar ile karşı karşıya kalıyor. Buna kısa bir örnek vermek gerekirse Android işletim sistemi ile beraber gelen Google ön yüklü uygulamalardan bahsedebiliriz.

Android işletim sistemi kullanan bir cihaz aldığınızda tüm Google uygulamaları ön yüklü olarak geliyor. Aynı şekilde iOS işletim sistemine sahip bir iPhone cihaz aldığınızda tüm Apple uygulamaları ön yüklü olarak gelebiliyor. ABD adeta gelenek haline gelen bu uygulamayı tamamen bitirmek istiyor.

Büyük teknoloji şirketleri antitröst yasalar nedeniyle takip ediliyor

Genellikle antitröst yasalar sunması ile bilinen ABD’li Demokrat Temsilci David Cicilline ve ekibi teknoloji şirketlerine karşı yeni düzenleme yapılmasını istiyor. Bununla ilgili yasa teklifi Geçen hafta öneri olarak verildi. Eğer bu öneri kabul edilirse cihazlara kendi uygulamalarını yüklemeyi durduracaklar.

Büyük teknoloji şirketleri antitröst

Şirketlerin bazı iş alanlarından çıkması da bu yasa ile gerçekleşebilir. Mesela Spotify bir çevrimiçi müzik uygulaması. Apple ise kendi Music uygulamasını ön plana çıkarıyor. Böylece başka bir şirketin önüne geçmesi engellenmiş oluyor. Apple marka değerine bakıldığında dünyanın en değerli şirketi olarak biliniyor.

Apple görünmez düğme konsepti gerçek oluyor: Her yer ekranla kaplanacak

ABD her ne kadar bu konuda eşitliği sağlamak istese bile yine de bu kolay olmayacak. Özellikle Amazon, Microsoft ve Apple gibi devasa markalar bu konuda muhtemelen karşı dava var açacak. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.